Rusia Unită doreşte ca protestatarii anti-Putin să fie pedepsiţi mai aspru (revista presei)
alte articole
Partidul de guvernământ Rusia Unită cere ca participanţii marşului anti-Putin din 6 mai, care a degenerat în violenţe, să fie traşi la răspundere, scriu cotidienele moscovite de marţi. Oficiosul Rossiiskaia Gazeta relatează că deputaţii formaţiunii aflate la putere fac trimitere la experienţa altor state, în care atacul asupra poliţiei constituie o infracţiune gravă, iar încălcărea condiţiilor de desfăşurare a manifestaţiilor sunt aspru pedepsite. Ei insistă ca măsuri similare să fie aplicate şi în cazul protestatarilor ruşi.
Nezavisimaia Gazeta menţionează posibilitatea condamnării carismaticului opozant Aleksei Navalnîi şi a coordonatorului Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, la doi ani de detenţie. Afirmaţia a fost făcută de prezentatoarea tv, Ksenia Sobciak, făcând trimitere la surse de la Kremlin. Avocata Violeta Volkova a declarat că Udalţov, condamnat la 15 zile de arest şi internat luni după ce a făcut greva foamei în închisoare, ar putea fi încarcerat la Ulianovsk (900 de kilometri la est de Moscova), unde este cercetat penal pentru că ar fi bătut o activistă.
Deputatul Rusiei Unite Aleksandr Hinştein i-a cerut procurorului general, Iuri Ciaika, să ia măsuri faţă de utilizatorii reţelelor sociale de pe internet, care au făcut apel la populaţie să participe la manifestaţiile din 6 mai, 'să utilizeze forţa faţă de trupele speciale OMON şi să-l omoare pe preşedintele Vladimir Putin', semnalează Gazeta. Alesul rus i-a transmis procurorului o listă cu blogerii vizaţi, între care şi Aleksei Navalnîi. Hinştein a propus ca toate 'conturile incorecte' de pe Facebook şi Twitter să fie blocate, iar utilizatorii să fie traşi la răspundere.
Kommersant publică un interviu cu purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Ea afirmă că 'apărarea inteligentă ( smart defense') a fost simulată de criza economică şi de dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a-şi eficientiza operaţiunile. Pe de altă parte, ea a arătat că 'smart defence' nu constituie o 'acoperire a găurilor pe termen scurt' şi a explicat că statele îşi asumă obligaţii pe termen lung de a coopera cât mai strâns cu putinţă. Este vorba de solidaritate transatlantică şi de o distribuire corectă a presiunii financiare cu ajutorul abordărilor novatoare, a spus Oana Lungescu.