Rusia tună şi fulgeră după ce Letonia continuă să demoleze monumentele sovietice de pe teritoriul propriu

Letonia - monumentul Victoriei de la Riga, construit de sovietici în 1985
Letonia - monumentul Victoriei de la Riga, construit de sovietici în 1985 (Captură ecran)

Ambasadorul leton în Rusia, Maris Riekstins, a fost convocat de Ministerul rus de Externe în legătură cu demolarea monumentelor sovietice din ţara sa, a anunţat Ministerul pe site-ul său la 10 noiembrie, potrivit The New Voice of Ukraine.

Cu acest prilej, Ministerul rus a înaintat un protest împotriva demontării monumentelor sovietice din Letonia, descriind-o ca fiind o parte "barbară" a "politicii oficiale a Riga faţă de glorificarea nazismului".

De asemenea, Rusia l-a acuzat pe ambasador că ar fi făcut declaraţii antiruseşti, spunând că "naraţiunile neo-fascismului" ale acestuia sunt "inacceptabile".

"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri de răspuns, inclusiv asimetrice, pe care Riga le va resimţi cu siguranţă", se arată în mesajul Moscovei.

Pe 25 august, ultima parte a monumentului dedicat soldaţilor sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial a fost demontată în Parcul Victoriei din Riga.

La 31 octombrie, Letonia a desfiinţat alte două monumente în onoarea trupelor sovietice.

Context

Letonia a adoptat, la jumătatea lunii iunie, o lege care prevede demolarea şi/sau demontarea până la 15 noiembrie a tuturor monumentelor şi obiectelor care glorifică regimurile totalitare.

Practic, actul normativ interzice expunerea obiectelor care glorifică regimurile sovietic şi nazist şi demontarea acestora pe teritoriul Republicii Letonia. Printre acestea, la loc de frunte se află uriaşul Monument al Victoriei Sovietice de la Riga, care are o înălţime de circa 80 de metri. 61 de deputaţi au votat pentru lege, iar 19 au votat împotrivă, scrie Latvia.potsen.com.

Noua lege interzice expunerea în locuri publice a monumentelor, operelor de artă şi a altor obiecte care îndeplinesc cel puţin unul dintre următoarele criterii: monumentul glorifică ocupaţia URSS sau a Germaniei naziste, un eveniment sau o persoană legată de acestea, glorifică ideologia totalitară, violenţa, agresiunea militară şi ideologia războiului şi include simboluri ale puterii sovietice sau ale nazismului.

Problemă demolării monumentelor a devenit deosebit de relevantă şi actuală după ce Rusia a invadat Ucraina.

În Letonia există circa 300 de monumente, plăci memoriale şi obiecte comemorative care celebrează regimul sovietic sau Armata Roşie, însă cel mai cunoscut şi hulit este Monumentul Victoriei Sovietice. Ridicat în capitala Riga în 1985 este format dintr-un obelisc de 79 de metri înălţime şi mai multe statui uriaşe de bronz şi a fost construit pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei în al doilea război mondial.

Letonia a fost ocupată atât de Germania, cât şi de Uniunea Sovietică, în timpul celui de-al doilea război mondial, deci nu e de mirare că letonii au "un cui" şi împotriva comunismului şi împotriva nazismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe