Rusia trimite navă de recunoaştere în Mediterana de est

O navă rusească a plecat din baza navală rusească din portul urcrainean Sevastopol de la Marea Neagră duminică seara, cu misiunea "de a aduna informaţii curente în zona conflictului care escaladează", a precizat o sursă militară pentru Interfax.
(Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
02.09.2013

O navă rusească a plecat din baza navală rusească din portul urcrainean Sevastopol de la Marea Neagră duminică seara, cu misiunea "de a aduna informaţii curente în zona conflictului care escaladează", a precizat o sursă militară pentru Interfax.

Ministerul Apărării nu a comentat informaţia. Interfax a relatat că nava va opera separat de o altă navă cea care este deja în zonă.

Săptămâna trecută, ministerul a anunţat că au fost trimise noi nave de război în Mediterana de est, afirmând că această operaţiune este una de rutină.

Rusia şi-a exprimat luni opinia că SUA nu a oferit probe pentru a confirma acuzaţiile potrivit cărora regimul a utilizat gaz chimic şi că acest atac ar fi putut să fie pus la cale de rebeli.

"Ce ne-au arătat colegii americani, britanici şi francezi recent nu ne-au convins", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat anterior că pentru 'guvernul sirian era dezavantajos atât în sens politic, cât şi în sens militar să utilizeze arme chimice'. În sprijinul afirmaţiei sale, Lavrov a adus trei argumente: în momentul în care a avut loc presupusul atac chimic în Siria lucrau experţi ai ONU, situaţia militară era în favoarea guvernului, iar la 28 august trebuia să aibă loc o reuniune ruso-americană în vederea pregătirii conferinţei 'Geneva-2' aprobate de autorităţile Siriei.

SUA suţine că are dovezi că în ziua de 21 august au fost folosite gaze toxice în împrejurimile Damascului şi au murit peste 1400 de persoane, acţiune pe care o atribuie preşedintelui Assad.

ONU a trimis o echipă de inspectori în teren, care însă a aşteptat mai multe zile pentru a primi aprobarea de a inspecta zona, timp în care locul unde a fost efectuat atacul a fost bombardat cu mortiere de către forţe guvernamentale şi loialişti.

În urma incidentului, administraţia americană a afirmat că ar putea începe un atac împotriva regimului sirian, prin lovituri aeriene cu rachete trase de pe navele pe care le-a masat în Mediterana.

Conform unui raport Reuters, surse ale rebelilor din portul nordic Latakia au declarat că numeroase nave siriene de război au fost andocate lângă nave comerciale, la docuri rezervate traficului civil, în încercarea de a le face pierdute pe lângă cele comerciale.

SUA îşi rezervă dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad, ca urmare a atacului cu arme chimice din 21 august de lângă Damasc, fără a aştepta ONU sau pe aliaţii săi, a susţinut joi Casa Albă, potrivit AFP. Mesajul americanilor a fost motivat de faptul că Parlamentul britanic a blocat decizia unei intervenţiei militare în Siria.

Parlamentul britanic a votat joi seară contra acţiunii militare în Siria, diferenţa fiind doar de 13 voturi, o înfrângere destul de grea pentru un guvern ce părea foarte aproape de o intervenţie de pedepsire a regimului sirian alături de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor