Rusia sustine ca acuzatiile americane de spionaj sunt “fara fundament”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.07.2010

Ministerul rus al apararii sustine ca acuzatiile legate de existenta unei celule rusesti de spionaj in Statele Unite sunt “fara temei” si “rusinoase”. Intre timp, un al 11-lea suspect, care s-a aflat in libertate, a fost arestat marti in Cipru. Barbatul canadian a fost arestat in Nicosia la cererea Interpolului in timp ce incerca sa se urce la bordul unui avion catre Budapesta.

O declaratie emisa de ministerul rus al apararii a exprimat regretul Moscovei ca arestarile a 10 presupusi spioni rusi in Statele Unite au loc intr-un moment in care presedintele Barack Obama a decis sa “reseteze” relatiile cu Moscova.

FBI-ul a arestat 10 oameni suspectati ca au spionat pentru Rusia timp de un deceniu, dandu-se drept civili care incercau sa se infiltreze in cercurile politice americane.

Una dintre persoane a fost identificata ca Anna Chapman. Opt dintre suspectii de spionaj au fost acuzati de conspiratie pentru comiterea de spalare de bani, pentru care se poate primi o sentinta maxima de 20 de ani inchisoare.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a declarat reporterilor ca el spera sa primeasca explicatii pentru arestari. El a luat in deradere momentul evenimentului.

Departamentul american de Justitie a publicat rezultatele unei indelungate investigati la doar cateva zile dupa ce Obama l-a primit pe presedintele rus Dmitri Medvedev la Casa Alba.

Inculpatii sunt acuzati de desfasurarea de activitati pentru Serviciul rus de Informatii Externe, cunoscut ca SVR. Procurorii sustin ca grupul, poreclit “Ilegalii”, au primit sarcina de a obtine acces in sectorul parlamentar, si de a raporta inapoi la sediul SVR din Moscova.

Un oficial al ministerului rus de externe, Andrei Nesternko, a emis o declaratie prin care a declarat ca anuntul Departamentului american de Justitie este in “spiritul Razboiului Rece.” El a declarat ca este regretabil faptul ca acest caz a izbucnit tocmai atunci cand SUA si Rusia incearca sa isi “reseteze” relatiile.

Alexander Konovalov, seful Institutului pentru Evaluari Strategice din Moscova, sustine ca inca exista mai multe intrebari decat raspunsuri.

El sustine ca o intrebare este aceea daca acuzatii sunt cetateni rusi sau americani, sau daca ei au carti verzi. El a declarat ca pana acum se pare ca suspectii sunt mai mult americani decat rusi, ceea ce inseamna ca ei nu pot fi expulzati si ca singura solutie este intemnitarea lor daca sunt gasiti vinovati.

Konovalov sustine, de asemenea, ca nimeni nu ar trebui sa fie surprins de idea ca spionii ar putea lucra in orice tara.

El sustine ca serviciile speciale vor exista pentru totdeauna, spionajul fiind o parte a oricarui stat si ca oamenii nu trebuie sa fie naivi cu privire la fapte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor