Rusia-SUA: De la 'resetare' la 'înnoirea softului', în viziunea lui Lavrov

Anunţata mai demult 'resetare' a relaţiilor dintre Rusia şi SUA trebuie să fie finalizată, a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. În opinia lui Lavrov, este necesară în primul rând consolidarea relaţiilor economice dintre cele două ţări.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (SERGEI KARPUKHIN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
03.10.2012

Anunţata mai demult 'resetare' a relaţiilor dintre Rusia şi SUA trebuie să fie finalizată, a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. În opinia lui Lavrov, este necesară în primul rând consolidarea relaţiilor economice dintre cele două ţări.

'Atunci când, în urmă cu câţiva ani, preşedintele SUA, Barack Obama şi echipa lui şi-au exprimat hotărârea de a se ocupa în mod serios de reînnoirea relaţiilor bilaterale şi reglementarea problemelor acumulate, Moscova a receptat în mod pozitiv acest semnal. Totodată, am dat de la bun început de înţeles că soluţionarea eficientă a problemelor cu care se confruntă ţările noastre este posibilă doar în baza principiilor de respect reciproc, ţinând cont în mod real de interesele fiecărei părţi şi fără ingerinţe în problemele interne ale celuilalt', a declarat şeful diplomaţiei ruse.

În ceea ce priveşte 'resetarea', Lavrov a subliniat că inclusiv originea acestui termen, preluat din domeniul computerelor, arată că aceasta nu poate continua la infinit, pentru că în caz contrar 'nu mai este vorba despre o resetare, ci despre o problemă în program'. De altfel, Lavrov consideră că este greşit ca părţile să se cramponeze de denumirea unei etape sau alteia. 'Mai bine să ne gândim cum să dezvoltăm relaţiile sau, vorbind din nou în termenii specialiştilor în computere, să 'înnoim softul'', a spus Lavrov, subliniind că tocmai de îmbunătăţirea relaţiilor se ocupă astăzi cele două părţi.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, astăzi Moscova şi Washingtonul au o agendă încărcată. În perspectivă, Rusia doreşte să acorde o atenţie specială conferirii unei dinamici calitativ noi cooperării în domeniul comercial şi cel al investiţiilor. 'Cu cât mai profunde vor deveni relaţiile noastre economice, cu atât mai solidă va fi plasa de siguranţă care constituie o garanţie pentru relaţiile ruso-americane în faţa oscilaţiilor de conjunctură politică', a declarat ministrul.

În opinia lui Lavrov, unele negocieri vor trebui amânate până după finalizarea maratonului electoral din SUA. 'Însă partenerii noştri americani sunt oameni pragmatici. Retorica electorală de peste ocean va fi dată la spate şi va ceda locul unei munci zilnice asidue. Noi suntem pregătiţi pentru ea', a dat asigurări Lavrov.

De asemenea, ministrul rus şi-a exprimat convingerea că fondurile europene care activează în Rusia nu vor avea soarta Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

USAID, cel mai mare sponsor străin al organizaţiilor non-guvernamentale din Rusia, şi-a încetat activitatea lunea aceasta. În context, Lavrov a fost întrebat de Kommersant despre posibile sancţiuni la adresa fondurilor germane. 'Nu. Aceste fonduri acţionează pe baza unor acorduri interguvernamentale, verificate şi reciproc avantajoase, fundamentate pe principii de reciprocitate şi echitate. Nu văd niciun motiv ca această situaţie (cea legată de cazul USAID) să fie extrapolată asupra altor centre culturale şi ţări. Americanii nu au ceva precum Institutul Goethe, Institutul Cervantes, British Council sau Alliance Francaise. După cum am mai spus, USAID este parte a Departamentului de Stat al SUA. În schimb, acele structuri pe care le-am enumerat, chiar dacă sunt de asemenea finanţate de stat, sunt structuri independente', a precizat Serghei Lavrov.

USAID a fost înfiinţată pe lângă Administraţia americană în 1961, la iniţiativa preşedintelui de atunci al SUA, John Kennedy. În Rusia, USAID a activat din 1992. Agenţia sprijină dezvoltarea democraţiei, a economiei, sănătăţii, oferă ajutor umanitar şi conlucrează la preîntâmpinarea conflictelor, în peste o sută de ţări ale lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor