Rusia ar putea domoli legea cultelor ca urmare a preocupărilor lui Putin

Parlamentarii ruşi vor să modifice un proiect de lege care introduce pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni religioase, după ce Vladimir Putin s-a arătat îngrijorat că aceasta ar putea submina echilibrul delicat între multele religii din ţară, potrivit unui raport Reuters.

Putin a trecut o linie subţire între sărbătorirea unui stat secular cu mai multe religii şi promovarea Bisericii Ortodoxe Ruse de când a ajuns la putere în 2000, dar a înclinat mai mult pe sprijinul Bisericii Ortodoxe după începerea celui de-al treilea mandat ca preşedinte în luna mai, ca urmare a protestelor împotriva regimului lui.

Oponenţii spun că proiectul de lege este conceput ca parte a unei manevre mai ample a Kremlinului de a suprima diferenţele de opinie şi a atrage sprijinul public, prin proiectarea lui Putin, un fost spion KGB, drept protector al credincioşilor religioşi.

Criticii au afirmat că sentimentele religioase ofensatoare sunt atât de larg şi vag definite în proiectul de lege încât acesta riscă să fie ineficace sau aplicat selectiv în practică, afectând relaţiile dintre multe religii din Rusia.

Activiştii pentru drepturile omului au afirmat că legea în forma sa actuală ar putea estompa linia dintre religie şi stat din Rusia, care prin constituţie este o ţară laică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe