Rusia şi mitul despre „armoniosul stat multietnic”

Federaţia Rusă se consideră un stat multietnic, iar ultima dată preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat în favoarea unei societăţi multietnice în ianuarie 2012.
(photos.com)
Epoch Times România
28.08.2012

Federaţia Rusă se consideră un stat multietnic, iar ultima dată preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat în favoarea unei societăţi multietnice în ianuarie 2012. Însă, revenind în fotoliul prezidenţial, Putin s-a declarat şi în favoarea poporului rus drept fundament al societăţii din Rusia, scrie cotidianul austriac Der Standard, preluat de Inopressa.ru.

Circa 80% dintre cei 142 de milioane de cetăţeni ai Federaţiei Ruse sunt etnici ruşi. Cu toate acestea, potrivit serviciului pentru migraţie, numai în 2011 în Rusia au venit peste 9 milioane de muncitori imigranţi, dintre care doar o mică parte au drept de muncă şi de rezidenţă. Rusia are nevoie de imigranţi, în condiţiile în care populaţia autohtonă nu doreşte să execute munci prost plătite, iar imigranţii din ţări mai sărace au nevoie de bani.

Potrivit Der Standard, migraţia forţei de muncă este tradiţională pentru Rusia, însă problemele legate de aceasta au început să fie discutate în mod serios abia după conflictul dintre etnici ruşi şi caucazieni din decembrie 2010, din Piaţa Manejnaia.

Cotidianul austriac subliniază că tocmai 'caracterul sezonier' al imigraţiei, în primul rând în domeniul construcţiilor, deosebeşte situaţia din Rusia de cea din Europa de Vest: imigranţii vin în această ţară exclusiv ca să câştige bani, iar după o perioadă de timp se întorc în patrie şi din acest motiv ei nu au de gând să 'prindă aici rădăcini', iar stimulii lor spre asimilare sunt mult mai slabi, explică Uwe Halbach, expert în problemele Rusiei.

Drept urmare, pericolul de conflicte etnice este în creştere în Rusia, iar motive apar foarte repede. În acest sens, Der Standard aminteşte de conflictul din satul Pobeda, unde violarea unei femei rusoaice a făcut ca 'sute de localnici să înceapă vânătoarea de imigranţi uzbeci, deoarece violatorul, potrivit descrierii făcute de victimă, avea trăsături asiatice'.

Potrivit lui Uwe Halbach, actualul regim de la Moscova sprijină mişcarea naţionalistă, iar aceasta este în continuă creştere, deoarece guvernul, cu ajutorul alianţei sale cu Biserica Ortodoxă Rusă sprijină conştiinţa naţională rusă. Cu toate acestea, naţionalişti există nu doar printre adepţii lui Putin, ci şi printre opozanţi.

Kremlinul încearcă să rezolve problema migraţiei stabilind, de exemplu, noi reguli în domeniu sau organizând cursuri de limbă rusă. Cu toate acestea, migraţia din Rusia este una atipică: fie este vorba despre o migraţie sezonieră, fie despre o migraţie în limitele teritoriului statului rus a locuitorilor din republici autonome naţionale. De aceea, o evidenţă strictă şi o reglementare a migraţiei nu sunt practic posibile, conchide Der Standard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor