Rusia se va opune oricărei rezoluţii privind noi sancţiuni împotriva Iranului

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. (Captură Foto)

Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto, a declarat că va bloca orice încercare viitoare din partea ONU de a lovi Iranul cu noi sancţiuni.

„Când a fost adoptată Resolution 1929 ... am specificat foarte clar colegilor noştri din SUA şi UE că Rusia nu va mai permite să fie adoptată nicio altă rezoluţie privind sancţiuni împotriva Iranului”, a declarat vineri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

Resolution 1929 a fost aprobată de CSONU în iunie 2010, interzicând furnizarea de arme convenţionale către Iran. Sancţiunile au dus la suspendarea unui contract încheiat de Rusia şi Iran pentru a livra Republicii Islamice sistemul de apărare antirachetă S-300, de producţie rusească.

Viceministrul rus de externe a declarat că Moscova se aşteaptă ca sancţiunile anti-Iran actuale să fie ridicate cât mai curând posibil, în condiţiile în care în 14 iulie a fost încheiat la Viena un controversat acord nuclear final între Iran şi marile puteri – numit Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Riabkov a mai susţinut că Moscova, în condiţiile noului acord nuclear iranian, a luat decizia de a livra Iranului sistemele S-300 şi că “detaliile tehnice” ale procesului sunt luate de asemenea în considerare.

Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin în probleme de cooperare militară şi tehnică, a declarat pe 30 iulie că sistemele S-300 vor fi modernizate înainte să fie livrate Iranului, ţinând cont că acordul iniţial a fost încheiat în 2007.

Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat. Până în 17 septembrie, Congresul SUA trebuie să evalueze şi eventual să voteze împotriva acordului.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Acest acord cu Iranul este cu atât mai controversat cu cât ambasadorul iranian la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că acestei organizaţii îi este interzis să dezvăluie Statelor Unite orice fel de detalii privind acordurile pe care aceasta le-a semnat cu Teheranul în privinţa inspectării contestatului său program nuclear, conform Washington Free Beacon.

Recentele dezvăluiri ale Iranului indică faptul că acordul nuclear încheiat recent cu marile puteri include o serie de acorduri "secundare" asupra regimurilor critice de inspecţie, care nu sunt nici publice şi nici supuse evaluării de către SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe