Rusia: Rogozin este pentru a rezolva conflictul transnistrean
alte articole
După ce delegarea lui Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant al Rusiei în Transnistria a stârnit diverse reacţii în societate, Ministerul de Externe rus explică într-un comunicat de presă că Rogozin a fost delegat pentru consolidarea relaţiile moldo-ruse şi rezolvarea diferendului transnistrean.
"Acordând o atenţie deosebită pentru dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova, conducerea rusă a luat decizia de a-l delega pe Dmitri Rogozin să reprezinte Federaţia Rusă în Transnistria. Suntem convinşi că un nivel înalt de reprezentanţă din partea rusă o să confere o dinamică pozitivă dialogului politic, va contribui la dezvăluirea unui potenţial complex al colaborării bilaterale în domeniul comerţului, economiei şi în sfera ajutorului umanitar", se scrie în mesajul oficial.
Totodată, partea rusă explică că decizia a fost luată din necesitatea rezolvării conflictului transnistrean: "Se planifică, astfel, acordarea unei atenţii deosebite pentru reglementarea conflictului transnistrean. Se va rezolva, totodată, un întreg spectru de întrebări, orientate spre consolidarea intereselor cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiune".
Ministerul rus de Externe mai concretizează că delegarea lui Rogozin are ca obiectiv de bază stabilizarea situaţiei social-economice în Transnistria, asigurarea unui nivel de trai decent şi găsirea formulei viabile pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru.
Amintim că pe 21 martie 2012, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care l-a numit pe Dmitri Rogozin reprezentant al Kremlinului în Transnistria. Acest lucrua fost primit diferit în societate. Astfel, fostul ambasador al Moldovei în România, Emil Ciobu, este de părere că delegarea lui Rogozin este un semnal de neîncredere, lipsit de ambiguitate din partea conducerii Federaţiei Ruse către clasa politică moldovenească.
Iar Nina Ştanski consideră că numirea lui Rogozin în funcţia de reprezentant special al Rusiei în Transnistria, ”este în deplină concordanţă cu Memorandumul din 1997, care oferă posibilitate Transnistriei de a stabili şi menţine contacte internaţionale în domeniul economic, ştiinţific, tehnologic şi cultural, fără acordul Republicii Moldova".
În acelaşi timp şi ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia Kremlinului de a numi un reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria.
În acest sens Iurie Leancă a declarat: „Am fost surprinşi şi suntem preocupaţi de această decizie. Nu am fost consultaţi, ceea ce nu corespunde spiritului relaţiilor bune moldo-ruse. Am vrea să sperăm ca această numire nu va face altceva decât să sporească interesul Rusiei de a identifica o soluţie în reglementarea conflictului transnistrean şi nu altceva”.
Precizăm că anterior, Dmitri Rogozin a ocupat funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în cadrul Alianţei Nord-Atlantice