Rusia reţine extremişti islamici suspecţi

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Autorităţile ruse au reţinut 140 de persoane suspectate că ar avea legături cu extremismul islamic la o moschee din Moscova, potrivit unui raport VOA.

Mass-media de stat din Rusia a citat o declaraţie a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care a afirmat că grupul celor arestaţi vineri include peste 30 de cetăţeni din alte ţări. Dar declaraţia nu a specificat naţiunile din care provin.

Arestările s-au axat pe persoanele suspectate de asociere cu grupuri extremiste. Agenţia Interfax din Rusia susţine că operaţiunea a avut drept scop identificarea persoanelor căutate pentru acţiuni teroriste şi extremiste.

Interfax raportează că declaraţia FSB a indicat că oficialii de aplicare a legii cred că acea casă de rugăciune din sudul Moscovei, unde au avut loc arestările, a fost adesea vizitată de persoane care au devenit ulterior radicale, s-au alăturat grupurilor militante din Caucazul de Nord şi au participat la acte teroriste în Rusia.

Arestările au avut loc după ce doi fraţi de etnie cecenă au fost identificaţi de autorităţile americane ca suspecţii ce au pus la cale atentatul mortal de la Maratonul Boston din 15 aprilie.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de atentatul din Boston ca de o oportunitate pentru a îndemna la o mai mare cooperare cu Statele Unite în lupta împotriva terorismului.

El a declarat joi că atacul a dovedit că politica sa din regiunea agitată Caucazul de Nord a fost corectă şi că Occidentul a greşit în susţinerea militanţilor din Cecenia, după cum s-a exprimat el.

SUA a cerut Kremlinului să caute o soluţie politică în Cecenia şi a oferit ajutor umanitar regiunii în timpul războiului separatist care a început aici în 1994.