Bloomberg: Suspecţii din atentatul de la Boston ar fi vizat şi NYC

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg
Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg (Spencer Platt/Getty Images)

Primarul New York-ului susţine că suspecţii pentru atentatul de la maratonul din Boston vizau şi oraşul său, plănuind un atac asupra Times Square.

Primarul Michael Bloomberg a declarat joi că suspectul în viaţă Djohar Tsarnaev a spus anchetatorilor că el şi fratele său mai mare, Tamerlan, plănuiau un atac în New York cu mai mulţi explozivi. Dar planul privind New York-ul a fost zădărnicit la câteva zile după atentatul de la Boston din 15 aprilie, ca urmare a faptului că Tamerlan a murit într-un schimb de focuri cu poliţia şi că Djohar a fost capturat o zi mai târziu.

"De fapt, New York City rămâne un obiectiv principal pentru cei care urăsc America şi vor să omoare americani", a declarat Bloomberg, al cărui oraş a fost vizat în atacurile teroriste din 2001 care au ucis aproape 3 000 de oameni.

Părinţii suspecţilor vorbesc

În Rusia, părinţii fraţilor Tsarnaev au spus că fiii lor nu au efectuat atentatul din Boston din 15 aprilie, care a ucis trei persoane şi a rănit peste 250.

Mama lor a acuzat autorităţile americane că l-au ucis inutil pe Tamerlan. Într-o conferinţă de presă din Makhachkala, ambii părinţi - Anzor Tsarnaev şi fosta lui soţie Zubeidat - au spus că fiilor lor li s-a făcut o înscenare

În timp ce Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, a murit într-un schimb de focuri cu poliţia pe 19 aprilie, fratele său de 19 ani se confruntă acum cu o acuzaţie de utilizare a unei arme de distrugere în masă, fiind posibilă o condamnare la moarte dacă este găsit vinovat.

Zubeidat Tsarnaeva a afirmat furioasă că poliţia nu trebuia să-l omoare pe Tamerlan.

"Ce i-aţi făcut fiului meu?" a spus ea. "Era viu. De ce a fost nevoie să-l omoare? De ce nu l-au trimis la Guantanamo sau în orice alt loc? L-au prins viu, nu-i aşa? El era în mâinile lor."

Potrivit rapoartelor de la numeroase agenţii de ştiri, Tamerlan a murit ca urmare a rănilor suferite în schimbul de focuri cu poliţia, ce au avut loc dimineaţa devreme şi în timpul cărora el a fost lovit de un vehicul condus de fratele său mai mic când a căzut rănit la pământ, susţin anchetatorii.

Zubeidat a spus că nu poate accepta că fiii ei au utilizat bombe.

Anzor Tsarnaev a declarat că intenţionează să se întoarcă în Statele Unite în zilele următoare pentru a-l îngropa pe Tamerlan şi că speră să-l vadă pe Djohar, ţinut acum de autorităţi într-un spital din Boston.

Ancheta serviciilor secrete

Oficialii americani continuă să ancheteze dacă atacul din timpul Maratonului din Boston ar fi putut fi prevenit, din moment ce apăruseră unele avertismente că Tamerlan ar fi îmbrăţişat convingeri islamiste radicale.

Senatorul Lindsey Graham a spus că el crede că atentatul din Boston va deveni "un studiu de caz privind o eroare de sistem" a agenţiilor americane de informaţii.

"Trebuie să înţelegem că Bin Laden este mort, dar războiul împotriva islamului radical continuă", a spus el. "Islamul radical avansează, iar noi trebuie să ne sporim acţiunile."

Autorităţile susţin că Tamerlan a fost pus la sfârşitul anului 2011 pe o lista de combatere a terorismului din SUA, când CIA a cerut ca numele său să fie introdus pe listă după ce a fost contactat de guvernul rus în legătră cu preocupările lui că ar fi fost radicalizat ideologic.

Moscova a emis un avertisment similar FBI-ului la începutul anului 2011. Oficialii susţin că agenţia a lansat o anchetă, dar în cele din urmă a concluzionat că nu reprezenta o ameninţare.

Parlamentarii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbul de informaţii între organele de drept şi agenţiile de informaţii din SUA, în urma atacului de la Maratonul din Boston. Autorităţile vor informa pe deplin Senatul american cu privire la ancheta privind atentatul.

În ianuarie 2012, la câteva luni după ce a intrat prima dată în atenţia agenţilor federali americani, Tamerlan a plecat din SUA pentru o vizită de şase luni în Rusia.

Anchetatorii americani i-au interogat pe părinţii suspecţilor din Republica rusă Daghestan, în încercarea de a determina dacă Tamerlan a avut contacte cu extremiştii islamici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe