Rusia refuză prelungirea vizelor unor diplomaţi americani

Maria Zakharova (Getty Images)
Li Hai
02.12.2021

"Angajaţii ambasadei SUA care se află la Moscova de peste trei ani trebuie să părăsească Rusia până pe 31 ianuarie”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în cadrul unei conferinţe de miercuri, spunând că SUA au forţat Rusia să ia această măsură.

Ea a avertizat că mai mulţi diplomaţi americani din Rusia vor pleca până la 1 iulie, dacă Washingtonul îşi va continua politica relativ la diplomaţii ruşi.

Săptămâna trecută, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că diplomaţii ruşi sunt „expulzaţi”. „Un grup mare de camarazi, 27 de persoane cu familii, ne vor părăsi pe 30 ianuarie”, a spus Antonov într-un interviu video sâmbătă. „Ne confruntăm cu o lipsă gravă de personal.”

Rusia şi-ar inversa cursul dacă Washingtonul îşi abandonează planurile de a forţa diplomaţii ruşi, a indicat miercuri viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov.

Departamentul de Stat a declarat că măsura iniţiată nu este o „expulzare”. „Federaţia Rusă acordă diplomaţilor noştri o şedere iniţială de trei ani în Rusia, SUA au informat Rusia în urmă cu aproximativ un an că diplomaţii săi vor fi supuşi aceloraşi misiuni de trei ani, ceea ce nu este anormal”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al departamentului, Jalina Porter, în timpul unei conferinţe de presă luni.

„Ceea ce se întâmplă nu este o expulzare”, a adăugat Porter.

Măsura de reciprocitate luată de SUA survine pe fondul întâlnirii dintre secretarul de stat Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov, care va avea loc azi la Stockholm, în cadrul summit-ului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Statele Unite şi NATO sunt foarte preocupate de tensiunea dintre Rusia şi Ucraina, după publicarea ştirilor privitoare la comasarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Rusia a susţinut că Ucraina şi-a desfăşurat jumătate din forţele armate acolo.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Moscova este pregătită să înfrunte NATO cu noua sa armă hipersonică Zircon, dacă Alianţa trece „liniile roşii” şi desfăşoară rachete în Ucraina. Miercuri, el a spus că doreşte să poarte discuţii cu ţările occidentale pentru a garanta că NATO nu se va extinde spre est.

Blinken a răspuns miercuri că afirmaţia că Ucraina reprezintă o ameninţare pentru Rusia este o „glumă proastă”.

„NATO în sine este o alianţă defensivă.” „Dacă Rusia urmează calea confruntării când vine vorba de Ucraina, am precizat că vom răspunde hotărât, inclusiv cu o serie de măsuri economice cu impact mare”, a spus Blinken, potrivit Wall Street Journal.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia s-au înrăutăţit în aceşti ani, în special când Putin a anexat Crimeea în 2014.

În aprilie, Rusia şi Statele Unite şi-au retras ambasadorii după ce administraţia Biden a emis sancţiuni şi a expulzat zece diplomaţi ruşi din cauza unor acţiuni, inclusiv atacul cibernetic asupra companiei Solar Winds, care a fost atribuit Rusiei. Ambasadorii s-au întors în iunie.

În prezent, ambasada SUA la Moscova este ultima misiune diplomatică operaţională a SUA din ţară, după ce două consulate au fost închise. Ambasada are un personal de 120 de persoane, în scădere dramatică de la cei 1.200 de diplomaţi de la începutul lui 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor