CEDO: Arestările lui Navalnîi au fost “ilegale” şi “motivate politic”

Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)
Andrei Popescu
15.11.2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia a încălcat drepturile politicianului rus din opoziţie Alexei Navalnîi în cazul numeroaselor arestări şi încarcerări, numindu-le “ilegale şi arbitrare”, precum şi “motivate politic”.

Instanţa din Strasbourg, Franţa, a anunţat joi această decizie, respingând un apel intentat de Rusia cu privire la o decizie precedentă dată în favoarea lui Navalnîi, potrivit RFE/RL.

Anterior, CEDO a decis că autorităţile ruse, prin cele şapte arestări şi două detenţii în aşteptarea procesului ale lui Navalnîi, din perioada 2012-2014, i-au încălcat drepturile, adăugând că aceste măsuri “nu au avut un obiectiv legitim” şi “nu au fost necesare într-o societate democratică”.

Navalnîi a apreciat imediat decizia, adresându-se pe Twitter.

De asemenea, el a declarat reporterilor că decizia CEDO este un exemplu de “justiţie reală” şi este “foarte importantă nu doar pentru mine, ci pentru toţi oamenii din Rusia care sunt arestaţi zilnic”.

Ca parte a deciziei, CEDO a cerut Rusiei să îi plătească lui Navalnîi suma de 64.000 euro drept compensaţii, costuri şi cheltuieli şi a precizat că hotărârea este finală şi are caracter obligatoriu.

Moscova nu a comentat imediat decizia CEDO.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a participat la audiere, împreună cu fratele său, Oleg.

Curtea Constituţională a Rusiei a decis, anterior, că oficialii ruşi pot ignora deciziile luate de CEDO, în cazul în care consideră că acestea contravin Constituţiei ruseşti.

Rusia a pierdut o serie de cazuri de mare profil la Strasbourg şi i s-a cerut să plătească compensaţii substanţiale în zeci de cazuri stânjenitoare din punct de vedere politic.

Navalnîi a fost iniţial împiedicat marţi să se îmbarce în avion pe ruta Moscova - Strasbourg pentru a participa la audierea CEDO. Ulterior, însă, autorităţile ruse au declarat că au ridicat interdicţia de călătorie după ce Navalnîi a plătit suma de 2,1 milioane de ruble (27.500 de euro). Plata ar fi avut legătură cu un proces împotriva unei companii de cherestea pe care l-a pierdut anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor