Putin, o nouă decizie controversată. Vor fi pedepsiţi organizatorii de proteste care implică minori

Tânăr arestat de poliţişti în timpul unui protest în oraşul rusesc St. Petersburg împotriva creşterii vârstei de pensionare, septembrie 2018
Tânăr arestat de poliţişti în timpul unui protest în oraşul rusesc St. Petersburg împotriva creşterii vârstei de pensionare, septembrie 2018 (Olga Maltseva/AFP/Getty Images)

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat un proiect de lege care prevede pedepsirea persoanelor care implică minori în proteste, mitinguri şi demonstraţii neautorizate, potrivit RFE/RL.

Ultimul proiect legislativ votat de Duma de Stat prevede ca organizatorii de adunări publice neautorizate la care participă minori să primească până la 15 zile de închisoare şi o amendă de până la 50.000 de ruble (750 de dolari).

Mii de tineri au participat la proteste antiguvernamentale în ultimii câţiva ani, inclusiv la demonstraţii organizate de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi.

Proiectul de lege a fost trimis Dumei în luna mai, după ce poliţia din diverse oraşe ale Rusiei a arestat peste 1.600 de persoane, unii fiind adolescenţi, în ajunul protestelor organizate de Navalnîi împotriva învestirii oficiale a lui Vladimir Putin, în 7 mai, în al patrulea mandat de preşedinte al ţării.

Unii critici susţin că guvernul a exagerat rolul minorilor în proteste, iar opozanţii Kremlinului sunt îngrijoraţi că legea ar putea fi folosită pentru discreditarea opozanţilor lui Putin, acuzându-i că se folosesc de copii şi că îi expun riscurilor.

În luna februarie, Putin a cerut Ministerului de Interne să pună capăt activităţilor grupurilor care încearcă să implice adolescenţii să participe la proteste neautorizate.

Proiectul de lege trebuie acum să fie votat de camera superioară a Parlamentului, Consiliul Federaţiei, înainte de a fi semnat de Putin şi a deveni lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe