Rusia monitorizează navele de luptă ale NATO în Marea Neagră

Distrugătorul britanic HMS Duncan. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
04.07.2019

Rusia susţine că Flota sa din Marea Neagră monitorizează navele de luptă ale NATO din acele ape, în condiţiile în care blocul militar şi-a amplificat prezenţa şi activităţile de acolo.

Centrul de Administrare a Apărării Naţionale dun Rusia a menţionat într-o declaraţie publicată miercuri că a monitorizat un distrugător britanic şi o fregată canadiană, în timp ce aceştia au pătruns marţi în apele Mării Negre.

“Forţele şi echipamentele Flotei din Marea Neagră au început să monitorizeze activităţile distrugătorului HMS Duncan al Marinei Regale britanice şi ale fregatei HMCS Toronto a Forţelor Canadiene, care au pătruns în apele Mării Negre în 2 iulie 2019”, potrivit declaraţiei.

Centrul, a cărui declaraţie a fost citată de agenţia rusă de ştiri TASS, a mai susţinut că nava antisubmarin Kasimov şi nava de patrulă Pitlivi ale Marinei Rusiei monitorizează navele NATO.

Mai mult, declaraţia a mai precizat că în procesul de monitorizare sunt implicate şi avioane de vânătoare ale Marinei ruse şi sisteme de rachete Bal şi Bastion amplasate pe coastă, adăugând că are loc şi o monitorizare electronică şi radio.

Navele de luptă ale NATO participă în prezent la exerciţiul militar Sea Breeze 2019 în Marea Neagră. Exerciţiul de 12 zile a început oficial luni în partea nord-vestică a mării, cu participarea a 3.000 de soldaţi din 19 ţări, inclusiv din SUA, Marea Britanie şi Ucraina.

Exerciţiul, care a declanşat unele îngrijorări în Rusia, implică 32 de nave de luptă şi 24 de avioane.

Moscova şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa tot mai mare şi activităţile tot mai numeroase ale forţelor NATO conduse de SUA în apropierea graniţelor vestice ale Rusiei.

În luna februarie, Alexander Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat NATO cu privire la decizia sa de a-şi amplifica prezenţa militară în Marea Neagră.

“Înţelegem că această activitate agravează situaţia în sfera securităţii”, a precizat Gruşko la acea vreme.

În 15 aprilie, Centrul de Administrare a Apărării Naţionale din Rusia a raportat că Flota rusă din Marea Neagră a monitorizat distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross al Marinei americane care intrase în acele ape în ziua precedentă.

Centrul a adăugat la acea vreme că flota rusă a plasat distrugătorul american “sub monitorizare constantă, proces care a implicat structurile de supraveghere ale Flotei amplasate pe coastă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor