Rusia, marcată de proteste împotriva învestirii lui Vladimir Putin
alte articole
Cu două zile înainte ca preşedintele Vladimir Putin să fie învestit - luni - în cel de-al patrulea mandat, peste o mie de persoane au fost arestate în Rusia în timpul unor proteste împotriva guvernării sale prelungite.
Acesta a fost cel mai mare val de proteste împotriva lui Putin începând cu luna ianuarie. La acea vreme, politicianul din opoziţie Alexei Navalnîi a cerut boicotarea alegerilor prezidenţiale din luna martie după ce i s-a interzis să candideze la alegeri pe motivul unei condamnări penale, despre care atât el cât şi susţinătorii lui au afirmat că a fost motivată politic. Protestele, în cea mai mare parte paşnice, au atras pe străzi mii de oameni.
Totuşi, protestele nu l-au oprit pe Putin să câştige alegerile cu un procent de 77% dintre voturi. Preşedintele rus a fost reales cu un număr record de voturi, devenind astfel liderul cu cel mai îndelungat mandat de la Stalin încoace.
Spre deosebire de protestele din luna ianuarie, cele de sâmbătă au devenit violente. În timp ce mii de persoane din întreaga ţară – de la Vladivostok în Orientul Îndepărtat al Rusiei până la Kaliningrad în Marea Baltică – au participat la protestele anunţate de Navalnîi luna trecută, în capitala Moscova având loc cele mai severe ciocniri.
Referitor la protestul de sâmbătă, până când susţinătorii lui Navalnîi au ajuns în Piaţa Puşkin în jurul orei locale 14, câteva sute de “voluntari” pro-Kremlin ocupaseră deja piaţa. Aceşti “voluntari” i-au abordat pe manifestanţii anti-Putin într-o manieră agresivă, rupând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “El nu este ţarul nostru” sau “Mă opun corupţiei”.
În timpul ciocnirilor, un activist pro-Kremlin l-a lovit cu pumnul pe Alexei Berezhkin, un susţinător în vârstă de 27 de ani al lui Navalnîi. Un poliţist a intervenit, cerându-i agresorului să plece. Apoi, poliţistul a vorbit dur cu Berezhkin. “Poliţistul mi-a spus că îi blocam acelui bărbat calea”, a declarat susţinătorul lui Navalnîi pentru publicaţia The Moscow Times.
Apoi au avut loc arestările. La doar 15 minute după ce au sosit susţinătorii lui Navalnîi în număr mare, forţele de ordine, numite “cosmonauţi” pentru că purtau căşti şi armuri, s-au revărsat în piaţă, luând pe sus manifestanţii, unul câte unul.
Cei care nu au fost arestaţi au rămas pe poziţie. Şi, când a sosit Navalnîi la faţa locului, în jurul orei locale 14:25, susţinătorii săi au izbucnit în urale. Adresându-se mulţimii, politicianul a afirmat: “Sunt mândru de noi pentru că am venit astăzi aici”.
Portalul rus pentru drepturile omului OVD-Info a relatat că aproximativ 1.600 de persoane au fost arestate în timpul protestelor care au avut loc sâmbătă în numeroase oraşe ale ţării. Inclusiv Navalnîi a fost arestat sâmbătă, însă autorităţile l-au eliberat la scurt timp după miezul nopţii.
În timp ce forţele de ordine au ridicate baricade pentru a alunga manifestanţii din Piaţa Puşkin, aceştia au fugit pe străzile învecinate, aplaudând şi scandând: “Jos cu ţarul!” şi “Putin este un hoţ!”.
Unii manifestanţi au aprins câteva fumigene şi au aruncat cu cărămizi în poliţişti. Unii manifestanţi au fost bătuţi cu bastoanele, scenele amintind de ciocnirile masive dintre forţele de ordine şi manifestanţi în ajunul învestirii oficiale a lui Putin în 2012. Acea zi, în urmă cu 6 ani, a marcat începutul campaniei de suprimare a mişcării de opoziţiei care se forma în Rusia.
În urmă cu peste o săptămână, aproximativ 12.000 de persoane s-au adunat în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva deciziei Kremlinului de a bloca aplicaţia de mesagerie Telegram din cauza refuzului său de a preda autorităţilor cheile sale de criptare.