Rusia îşi măreşte prezenţa consulară la Tiraspol

Dmitri Rogozin (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.11.2012

Ministerul rus de Externe va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană de la 2 la 10 persoane, a anunţat, la Tiraspol, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

„Federaţia Rusă alocă surse financiare semnificative pentru a automatiza lucrul diplomaţilor. Deocamdată ei lucrează conform unei scheme temporare. Cu toate acestea, pe 22 noiembrie, conform înţelegerii cu autorităţile Republicii Moldova, va începe dialogul formal cu privire la deschiderea Consulatului General al Federaţiei Ruse la Tiraspol”, a declarat Rogozin, citat de UNIMEDIA.

Totodată, oficialul rus şi-a exprimat speranţa că în discuţiile viitoare pe această teme nu va exista nici „încăierare verbală”, nici „gimnastică lingvistică”, doar negocieri diplomatice. „Am început să topim gheaţa în problema consulară. Sperăm că acest lucru nu va dura prea mult timp”, a mai spus Rogozin. „Pentru mine, problema deschiderii consulatelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi regiunii transnistrene nu este una oportunistă, dar principală”, a subliniat vicepremierul rus.

Vicepremierul Dmitri Rogozin şi premierul Vlad Filat au convenit, vineri, deschiderea unui consulat al Rusiei în oraşul Bălţi, iar oficialul rus a subliniat că Moscova doreşte un consulat şi la Tiraspol.

”Aşteptăm un răspuns cât mai curând. Nu cred că se va lăsa mult aşteptat. Dacă sunt condiţii, suntem gata să le discutăm. Am ajuns la capătul tunelului în discuţiile privind consulatul de la Tiraspol, iar în cazul Bălţi practic am decis”, a afirmat Rogozin. El a menţionat că toate acestea se fac în folosul cetăţenilor ruşi, care trăiesc în Republica Moldova şi în Transnistria.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat pentru Europa Liberă că R. Moldova este dispusă să accepte inaugurarea unui consulat rusesc la Bălţi, după ce vor fi făcute toate formalităţile de către partea rusă.

În ceea ce priveşte posibilitatea deschiderii unui alt consulat rusesc la Tiraspol, premierul Filat a spus că la 22 noiembrie încep consultările moldo-ruse pe probleme consulare si dacă vor fi îndeplinite toate condiţiile din acordurile internaţionale, R. Moldova va răspunde şi acestei solicitări.

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, s-a declarat însă împotriva deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Potrivit şefului statului, Rusia ar trebui mai întâi să-şi retragă armamentul din regiunea transnistreană.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că atâta timp cât legile Republicii Moldova nu funcţionează în Transnistria, acest consulat nu poate exista. "Nu numai retragerea armatei, fiindcă e puţin. Armata şi apoi democratizată societatea şi să funcţioneze legea. Deschiderea acestui consulat ar însemna indirect recunoaşterea Transnistriei", a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu, citat de Publika.md.

Şi preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, susţine că nu se poate discuta acum despre un consulat la Tiraspol. "În condiţiile actuale când acest dialog nu este în ascendenţă, ci este mai degrabă în stagnare, eu nu gândesc că este o perioadă potrivită pentru adoptarea unei decizii pozitive în acest sens", a menţionat preşedintele PD, Marian Lupu.

În prezent, în partea stângă a Nistrului funcţionează o misiune consulară a Ambasadei Rusiei pentru transnistrenii care deţin cetăţenie rusă. Administraţia separatistă de la Tiraspol şi-a manifestat, în repetate rânduri, dorinţa ca Rusia să-şi deschidă un consulat general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor