Rusia interzice americanilor să adopte copii ruşi. CEDO critică interdicţia
alte articole
Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului, cu sediul în Strasbourg, au decis marţi împotriva Rusiei, ordonându-i acesteia să plătească pagube unui grup de 45 de americani care au fost împiedicaţi să adopte copii ruşi.
Parlamentarii ruşi au adoptat la sfârşitul anului 2012 o lege care interzice tuturor americanilor să adopte copii ruşi, răspunzând la o măsură luată de SUA care a sancţionat oficiali ruşi acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului.
Moscova şi-a justificat interdicţia asupra adopţiilor afirmând că mulţi copii ruşi sunt abuzaţi de părinţii lor adoptivi din SUA. Proiectul de lege în sine a fost numit neoficial legea Dima Iakovlev, purtând numele unui copilaş care a murit de insolaţie după ce noul său tată american l-a închis într-un automobil.
Înainte de interdicţie, cetăţenii americani au adoptat aproximativ 60.000 de copii ruşi, acest lucru stârnind nemulţumire printre ruşi pe motiv că cei adoptaţi şi-ar pierde identitatea naţională. Interdicţia a blocat cererile de adopţie pentru 259 de copii.
Acuzaţii privind abuzuri
În decizia de marţi, CEDO a declarat că interdicţia este „retraoactivă, discriminatorie şi aplicată fără a lua în consideraţie statutul aplicaţiilor sau circumstanţele individuale”.
Curtea a ordonat Moscovei să plătească o compensaţie de 3.000 de euro cuplurilor americane şi cetăţenilor americani din acest caz, pe lângă costurile legale. Oficialii ruşi au declarat că intenţionează să facă apel la această decizie.
Delegatul pentru drepturile omului din Ministerul rus de Externe, Konstantin Dolgov, a declarat că CEDO a ignorat argumentele Moscovei.
„Există numeroase dovezi conform cărora copiii noştri sunt abuzaţi, supuşi la tratamente crude şi inumane, deseori cu urmări letale”, a declarat el agenţiei ruse de ştiri Interfax. El a acuzat sistemul american de justiţie ca fiind prea îngăduitor în astfel de cazuri, susţinând că unii dintre presupuşii infractori „au fost eliberaţi şi au ieşit pur şi simplu liberi din sala de tribunal”.
Comentând asupra deciziei CEDO de marţi, Dolgov a declarat că tabăra sa „nu vede absolut niciun motiv pentru a modifica sau revoca interdicţia”.
Autorităţile ruse au susţinut că vor depune apel la CEDO în următoarele trei luni.