Rusia încheie acorduri pentru producerea vaccinului Sputnik V în China

Vaccin Sputnik V
Vaccin Sputnik V (msmps.gov.md)

Rusia încearcă să producă vaccinul Sputnik V în colaborare cu mai multe companii chineze, pentru a accelera producţia, pe măsură ce creşte cererea de ser.

Rusia a anunţat în ultimele săptămâni trei acorduri în valoare totală de 260 de milioane de doze cu companii chineze de vaccinare. Este o decizie care ar putea însemna un acces mai rapid la vaccin al ţărilor din America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa - cele care au comandat vaccinul Rusiei, după ce a devenit evident că SUA şi Uniunea Europeană îşi concentrează eforturile pe programele de vaccinare proprii.

Criticile anterioare referitoare la vaccinul produs de Rusia au fost ameliorate de datele publicate în revista medicală britanică The Lancet, care a declarat că testarea pe scară largă a arătat că serul este sigur, având o rată de eficacitate de 91%.

Cu toate acestea, experţii s-au întrebat dacă Rusia îşi poate îndeplini promisiunea faţă de ţările din întreaga lume. Deşi promite livrări de sute de milioane de doze, a produs până acum doar o mică parte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cererea pentru Sputnik V depăşeşte semnificativ capacitatea de producţie internă a Rusiei.

Pentru a stimula producţia, Fondul de investiţii directe al Rusiei, care a finanţat Sputnik V, a semnat acorduri cu mai mulţi producători de medicamente din alte ţări, precum India, Coreea de Sud, Brazilia, Serbia, Turcia, Italia şi altele. Există puţine indicii, totuşi, că producătorii din străinătate, cu excepţia celor din Bielorusia şi Kazahstan, au produs până acum cantităţi mari de vaccin.

Airfinity, o companie de analiză ştiinţifică din Londra, estimează că Rusia a fost de acord să furnizeze aproximativ 630 milioane de doze de Sputnik V în aproximativ 100 de ţări, deşi a exportat doar 11,5 milioane de doze până acum.

RDIF a refuzat să dezvăluie câte doze ajung în alte ţări. Până în 27 aprilie, în Rusia s-au produs mai puţin de 27 de milioane de seturi de două doze de Sputnik V.

Fondul rus de investiţii directe, care s-a ocupat de cooperarea internaţională pentru Sputnik V, a declarat, în aprilie, că va produce 100 de milioane de doze în colaborare cu Hualan Biological Bacterin Inc., în plus faţă de un acord anterior anunţat în martie pentru 60 de milioane de doze încheiat cu Shenzhen Yuanxin Gene tech Co.

La cele două acorduri se adaugă altul anunţat în noiembrie anul trecut cu Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co, care plătise 9 milioane USD pentru fabricarea şi vânzarea vaccinului Sputnik V în China.

RDIF a declarat, în aprilie, că termenii înţelegerii erau pentru 100 de milioane de doze cu o companie filială aparţinând Tibet Rhodiola.

Rusia este „foarte ambiţioasă şi este puţin probabil să-şi atingă obiectivele pe deplin”, a declarat Rasmus Bech Hansen, fondator şi CEO al Airfinity.

Încă de la început, Rusia, prima ţară care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului, a urmărit distribuirea acestuia la nivel global. La câteva săptămâni de la acordarea aprobării de reglementare a Sputnik V, RDIF a început să-l comercializeze activ în străinătate, anunţând mai multe oferte pentru a furniza serul în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură