Rusia impune ca toate telefoanele şi dispozitivele electronice să aibă preinstalat software rusesc

Kremlinul trage să o ia pe urma Chinei comuniste.
hacker
hacker

Rusia impune acum ca toate dispozitivele inteligente - inclusiv telefoanele, computerele şi televizoarele - din ţară să aibă preinstalat software rusesc, conform unei legi pe care ruşii o numesc „împotriva Apple”, pe baza unei dezinformări din partea autorităţilor ruse, conform unui material Business Insider.

Legea se aplică tuturor dispozitivelor produse în ţară începând de joi.

Reuters scrie că Rusia a motivat decizia spunând că este o modalitate de a ajuta companiile ruse de software să concureze cu cele internaţionale.

Cu toate acestea, în ultimul timp Rusia pare tot mai hotărâtă să implementeze un stat care îşi monitorizează cetăţenii după modelul chinez.

Citiți și Moscova crede în supraveghere: adoptă modelul chinez, val de instalări de camere video de recunoaştere facială

Presa rusă, controlată de regim, a scris că legea era menită în principal utilizatorilor Apple care ar fi refuzat să includă programe ruseşti pe telefoanele Apple - astfel că a devenit cunoscută sub numele de „legea împotriva Apple”.

Dar realitatea este alta. Apple, care acordă extrem de multă atenţie securităţii telefoanelor sale în ultima perioadă, a fost de acord luna trecută să permită utilizatorilor să instaleze software rusesc în timp ce îşi configurează telefoanele, a raportat Reuters. Compania a menţionat că va oferi aplicaţii de la dezvoltatori ruşi utilizatorilor care activează telefoane, dar că toate aplicaţiile sunt în prealabil verificate pentru a se asigura că respectă politicile de confidenţialitate şi securitate ale Apple.

Citiți și Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

Joi, într-un tweet, un dezvoltator iOS numit Tian Zhang a distribuit un videoclip cu noul proces de configurare.

Un mesaj care apare pe telefoane arată că „În conformitate cu cerinţele legale ruseşti, continuaţi să vizualizaţi aplicaţiile disponibile pentru descărcare”. Dacă se continuă procesul, utilizatorul ajunge la o listă de aplicaţii dezvoltate în Rusia, inclusiv câteva de la gigantul de căutare Yandex.

Rusia a încercat să combată companiile hi-tech americane şi să îşi consolideze dependenţa de „internetul suveran” controlat de guvern. Luna trecută, Rusia a încetinit accesul la Twitter, ca răspuns la refuzul companiei de a elimina conţinut interzis de Kremlin - în special videoclipuri cu răspunsul brutal al forţelor de ordine la demonstraţiile ţinute în sprijinul lui Alexei Navalnîi - dar măsura a ajuns să blocheze multe alte domenii, inclusiv site-ul Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură