Rusia cere R. Moldova să renunţe la acordul energetic cu UE pentru a obţine gaz mai ieftin
Republica Moldova ar trebui să se retragă din Acordul de Cooperare cu UE în domeniul energiei pentru a obţine reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak.
”Întâi de toate, Rusia crede că Moldova trebuie să denunţe protocolul de intrare într-un parteneriat enegetic cu UE. Este o chestiune care va trebui decisă de R. Moldova. (...) R. Moldova vrea o reducere de 30% la gaz”, a afirmat ministrul Novak, citat de UNIMEDIA.
Ministrul rus a amintit că R. Moldova a semnat în octombrie 2011 un protocol cu privire la aderarea la pachetul energetic al UE. ”Aceasta înseamnă că la 1 ianuarie 2015, Moldova va începe implementarea pachetului III din pachetul energetic. Evident că acest lucru nu ne aranjează”, a explicat Novak.
Ministrul rus al energiei a mai afirmat că Republica Moldova trebuie să plătească integral toate datoriile pe care le are faţă de compania Gazprom. “În prezent, preţul pe care îl plăteşte Moldova este unul echivalent cu cel achitat de ţările europene, 392 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, însă Chişinăul doreşte reducerea acestuia cu 30 la sută”, a menţionat Aleksandr Novak.
Declaraţiile oficialului rus intervin în condiţiile în care premierul Vlad Filat se află în vizită la Moscova, iar problema livrării gazelor ruseşti s-a aflat pe agenda discuţiilor avute marţi cu şeful Guvernului rus, Dmitri Medvedev.
Potrivit presei de la Moscova, premierul rus a făcut o propunere R. Moldova cu privire la livrarea de gaze naturale, însă nu au fost oferite detalii suplimentare referitoare la această propunere. ”Eu am făcut o propunere partenerilor noştri. Eu şi cu Vladimir Vasilevici (Filat) am abordat foarte intensiv acest subiect. Am expus toate argumentele noastre. Ele se referă şi la pachetul energetic al Uniunii Europene”, a spus Medevedev la conferinţa de presă susţinută cu omologul moldovean.
Potrivit lui Medvedev, Rusia are divergenţe cu Uniunea Europeană ce ţin de politica energetică. ”În special, este vorba de punerea în aplicare a pachetelor energetice. Aceste pachete, din păcate, în mare parte din cauza modului în care sunt formulate regulile, dar şi felului în care acestea sunt aplicate în practică neglijează întru totul interesele Rusiei şi companiilor ruseşti, inclusiv, a Gazprom-ului. Din această cauză, la adoptarea unor soluţii complexe ce ţin de chestiuni energetice, trebuie să ţinem cont de necesitatea apartenenţei Federaţiei Ruse la organizaţii internaţionale relevante, inclusiv la Tratatul privind Carta Energiei”, a mai afirmat Medvedev.
La rândul său, premierul R. Moldova a declarat că speră ca cele două părţi să ajungă în cel mai scurt timp la un acord de principiu. ”Sper să ajungem în curând la un acord de principiu, care va duce la semnarea unui Acord în domeniul energetic. Acest acord va sta la baza noului contract de livrare a gazului din Federaţia Rusă”, a declarat Filat, citat de RIA Novosti.
Acordul privind livrarea de gaz din Federaţia Rusă în R. Moldova expiră la sfârşitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011.
În prezent, R. Moldova plăteşte aproximativ 400 dolari pe mia de metri cubi de gaz, preţ despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru Chişinău.