Rusia cere NATO să nu intervină în Siria

Marţi, Rusia a spus NATO şi puterilor mondiale că ar trebui să nu caute modalităţi pentru a interveni în războiul civil din Siria sau să creeze “zone tampon” între rebeli şi forţele guvernamentale, conform unui raport Reuters.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Ghenadi Gatilov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2012

Marţi, Rusia a spus NATO şi puterilor mondiale că ar trebui să nu caute modalităţi pentru a interveni în războiul civil din Siria sau să creeze “zone tampon” între rebeli şi forţele guvernamentale, conform unui raport Reuters.

De asemenea, Moscova a cerut cumpătare între membra NATO Turcia şi Siria, unde violenţele de-a lungul graniţei lor comune au tensionat relaţiile dintre foştii aliaţi.

Tensiunile au izbucnit după ce un atac cu mortiere lansat din interiorul Siriei a lovit teritoriul Turciei. Ankara a ameninţat că va răspunde dacă lovitura va fi repetată.

Când a fost întrebat de către Interfax dacă îngrijorarea Moscovei că situaţia tensionată de la graniţă ar putea determina NATO să intervină în apărarea Turciei, membrul său cel mai estic, viceministrul rus de externe Gennady Gatilov a avertizat împotriva unui astfel de pas.

“În contactele noastre cu partenerii din NATO şi din regiune, noi le cerem să nu caute pretexte pentru a organiza un scenariu militar sau pentru a introduce iniţiative precum coridoare umanitare sau zone tampon.”

Premierul turc Tayyip Erdogan, unul dintre cei mai tăioşi critici ai lui Assad, recent a criticat Rusia în Consiliul de Securitate al ONU pentru blocarea eforturilor de exercitare a presiunii asupra lui Assad şi a declarat că poziţia Moscovei a permis continuarea masacrului din Siria.

Turcia a emis ideea creării unor “zone de siguranţă” în interiorul Siriei pentru a proteja civilii de conflict dar acestea trebuie de asemenea să fie aprobate de Consiliul de Securitate.

Rusia şi China s-au opus celor 3 rezoluţii ale Consiliului în vederea condamnării preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi au blocat încercările de impunere a unor sancţiuni suplimentare asupra guvernului sirian sau de intervenire mai directă în conflict.

Vestul acuză Rusia de susţinerea lui Assad în conflictul sângeros vechi de 18 luni şi de generarea unui impas în Consiliul de Securitate în timp ce violenţa din Siria s-a tot extins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor