Rusia ar putea câştiga de pe urma embargoului petrolier impus Iranului

Moscova nu sprijină sancţiunile impuse de Occident asupra importurilor de petrol iranian, însă aceste sancţiuni ar putea fi în avantajul Rusiei, deoarece vor duce la scumpirea petrolului, este de părere cotidianul The New York Times.
(photos.com)
Epoch Times România
17.02.2012

Moscova nu sprijină sancţiunile impuse de Occident asupra importurilor de petrol iranian, însă aceste sancţiuni ar putea fi în avantajul Rusiei, deoarece vor duce la scumpirea petrolului, este de părere cotidianul The New York Times.

Oleoductele ruseşti sunt gata să-i deservească pe acei cumpărători care sunt dispuşi să plătească un preţ mai mare. Tipurile de petrol rusesc sunt destul de apropiată celor iraniene.

Potrivit analiştilor, din cauza disputelor cu Iranul barilul de petrol s-a scumpit pe piaţa mondială cu 5-15 dolari. Aceasta înseamnă că industria petrolieră rusă câştigă suplimentar între 35 şi 105 milioane de dolari pe zi. Aceste câştiguri în plus sunt un dar al destinului pentru Putin, în ajunul alegerilor prezidenţiale. Atunci când în SUA cresc preţurile la petrol, ratingul de popularitate al preşdintelui scade. În Rusia este exact invers, subliniază cotidianul menţionat.

Desigur, creşterea preţurilor la petrol este în avantajul tuturor ţărilor poducătoare, însă Rusia are un avantaj special: seria de oleoducte, prin care pot fi alimentaţi cumpărătorii tradiţionali de petrol iranian din Europa şi Asia. În funcţie de direcţia de unde bat vânturile geopolitice, Rusia poate trimite mai mult sau mai puţin petrol spre Est sau spre Vest. Are de câştigat şi monopolul rus Gazprom, deoarece preţurile la gazul rusesc pentru Europa sunt legate de preţurile la petrol.

SUA pledează într-un mod mai puţin înverşunat ca Uniunea Europeană (UE) pentru iniţierea de sancţiuni la adresa industriei petroliere iraniene, constată The New York Times. Politicienii americani sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca perturbările de pe piaţa petrolului şi finanţelor îi vor afecta inclusivi pe aliaţii Washingtonului.

Preşedintele american Barack Obama a aprobat decizia Congresului de a sancţiona băncile prin care se realizează plăţile pentru petrolul iranian, însă în acelaşi timp a atenţionat: unele prevederi ale legii nu vor fi obligatorii. De asemenea, o prevedere ar urma să limiteze potenţialele avantaje ale Rusiei: SUA şi UE desfăşoară negocieri pentru ca sancţiunile să nu se răsfrângă asupra alimentării cu gaz a Georgiei de către compania iraniană Naftiran Intertrade.

Cu acordul tacit al SUA, se va eschiva de la aplicarea sancţiunilor şi China: ea va achita livrările de petrol iranian prin bănci care nu au reprezentanţe în SUA. La rândul său, India a convenit să-i plătească Iranului în rupii sau prin livrări barter de grâu.

Anul acesta va fi dat în exploatare oleoductul Transsiberian. Acesta îi va permite Rusiei să câştige din diferenţa dintre preţul perceput Chinei, care este puţin probabil să renunţe la petrolul iranian, şi cel cerut Japoniei şi Coreii de Sud, care, potrivit The New York Times, vor căuta un asemenea înlocuitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor