Rusia anunta exercitii militare comune cu Coreea de Nord

Presedintele rus, Dimitri Medvedev, vorbeste cu omologul sau nord-coreean, Kim Jong-Il, in timpul intalnirii de la garnizoana militara din Sosnovy Bor (nord-vestul Rusiei), pe 24 august 2011.
Presedintele rus, Dimitri Medvedev, vorbeste cu omologul sau nord-coreean, Kim Jong-Il, in timpul intalnirii de la garnizoana militara din Sosnovy Bor (nord-vestul Rusiei), pe 24 august 2011. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
15.09.2011

Rusia si Coreea de Nord vor organiza exercitii navale comune in 2012 - primele exercitii comune, de altfel - a declarat marti armata Rusiei. Anuntul apare dupa un summit recent intre cele doua natiuni, care indica faptul ca acestea cauta un parteneriat mai strans.

Marti, locotenent-colonelul rus Igor Muginov, a declarat presei ruse ca exercitiile vor avea loc anul viitor si se vor concentra asupra operatiunilor de cautare si salvare, dar nu a furnizat detalii suplimentare, potrivit Voice of America. Pana in prezent, nu au existat reactii oficiale la acest anunt din partea SUA, Coreei de Sud sau Japoniei.

Expertul si autorul nord-corean, profesorul Stephan Haggard de la Universitatea din California, a fost oarecum surprins si foarte critic la adresa operatiunilor planificate, numindu-le "incredibil de retrograde", si a spus ca acestea "par sa ofere sprijin Coreei de Nord intr-un mod inutil," intr-un e-mail catre The Epoch Times.

Haggard nu considera ca aceasta mutare a Rusiei va usura reluarea discutiilor celor sase parti in legatura cu programul nuclear al Coreei de Nord – intre SUA, Rusia, Japonia, China si cele doua Corei.

"Eu consider ca oricine ‘tine partea’ Coreei de Nord ingreuneaza reluarea discutiilor intr-un mod productiv", scria el. "Acesta ofera mai mult spatiu nord-coreenilor."

Cooperarea navala a fost decisa in timpul summit-ului recent dintre liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-Il, si presedintele rus, Dimitri Medvedev, din Federatia Rusa. Discutiile de atunci s-au bazat in cea mai mare parte pe asistenta comerciala si economica, cum ar fi o conducta de gaz rusesc prin Peninsula Coreeana.

Reuniunea a fost perceputa de multi ca un semn clar ca Rusia vrea acum sa joace un rol mai important in Peninsula Coreeana, unde cele doua forte majore au fost in mod traditional Statele Unite si China. Anuntul de marti pare ca indice cu putere aceeasi directie.

Planurile exercitiilor navale comune nu au fost un secret, cel putin de la sfarsitul lunii august. Pe 22 august, comandantul districtului militar estic al Rusiei, Konstantin Sidenko, a calatorit in Coreea de Nord pentru a discuta problema, potrivit unei postari de pe pagina marinei rusesti din aceeasi data.

Eu consider ca oricine ‘tine partea’ Coreei de Nord ingreuneaza reluarea discutiilor intr-un mod productiv. (Stephan Haggard)

In mesaj, un purtator de cuvant al autoritatilor militare locale declara ca reuniunile se vor referi la "reluarea si dezvoltarea in continuare a cooperarii militare si navale intre cele doua tari; conditii posibile pentru exercitii umanitare ruso-nord-coreene; vizite de prietenie intre navele de razboi rusesti si cele nord-coreene," dar si "posibile exercitii la sol si navale de cautare si salvare."

Scott Snyder, un cercetator senior si director al Programului de studii SUA-Coreea ale Consiliul pentru Relatii Externe, citat de VOA, nu este de parere ca exercitiile planificate sunt motiv de alarma, desi el crede ca raportul va "ridica unele sprancene."

"Avand in vedere relativa izolare militara a Coreei de Nord, aceste exercitii comune sunt ceva notabil, dar nu pare probabil ca, in acest stadiu, asemenea exercitii sa provoace reverberatii ulterioare", a comentat el intr-un e-mail.

In luna august, Statele Unite si Coreea de Sud, state care tin in mod regulat exercitii comune, au condus exercitii navale in Marea Galbena, in largul coastei vestice a Penisnulei Coreene.

La sfarsitul lui 2008, Rusia a tinut exercitii navale comune anti-teroriste cu Coreea de Sud. Reactia Coreei de Sud la aceasta cooperare planificata ruso-nord-coreeana ramane de vazut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor