Rusia alunecă spre stalinism. Autorităţile percheziţionează şi arestează un politician din opoziţie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Autorităţile ruse şi-au intensificat, marţi dimineaţa, represiunea împotriva personalităţilor opoziţiei, efectuând raiduri în apartamente, birouri şi o casă de vară care aveau legătură cu un politician anti-Kremlin şi rudele sale.

Dmitri Gudkov, fost parlamentar şi politician din opoziţie, a declarat că ofiţerii de securitate ruşi i-au percheziţionat marţi locuinţa, apartamentele fostului său asistent Alexander Soloviov şi şefului său de personal, Vitali Venidiktov.

Procurorii au deschis un dosar penal împotriva lui Gudkov pentru „provocare de daune materiale prin înşelăciune” prin presupusa neplată a chiriei autorităţilor municipale în perioada 2015-2017, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Chikov.

Acuzaţiile, pe care observatorii le consideră un semn al represiunii extinse desfăşurate de autorităţi împotriva vocilor critice, pot aduce o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare şi 5 ani de muncă silnică.

Tatăl lui Gudkov, Ghenadi, fost politician şi critic al preşedintelui Vladimir Putin, a scris pe Twitter că poliţiştii trupelor speciale - OMON - din Rusia „au pătruns în dacha [casă de vară, n.r.] noastră. Se presupune că este o percheziţie. Toate telefoanele au fost deconectate. Motivul percheziţiei este necunoscut. În interior erau copii, nepoţi şi rude”.

Serviciile de securitate ale Rusiei au efectuat, de asemenea, un raid în biroul lui Gudkov din Kolomna, la aproximativ 100 de kilometri de Moscova, precum şi la apartamentele altor membri ai familiei.

Citiți și Rusia va forma 20 de unităţi militare noi pentru a "contracara NATO"

Kremlinul şi-a intensificat represiunea împotriva partidelor de opoziţie şi a politicienilor după arestarea şi condamnarea lui Alexei Navalnîi şi a dizolvarea ulterioară a reţelei sale de campanie. Evoluţia survine înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă, în cadrul cărora, partidul lui Putin - Rusia Unită, a cărui popularitate este în scădere, încearcă să-şi menţină controlul asupra Dumei.

Ultimele percheziţii au avut loc după ce un fost lider al organizaţiei Open Russia - mişcarea de opoziţie fondată de criticul exilat al Kremlinului - Mihail Hodorkovski - a fost dat jos dintr-un avion luni seară şi reţinut de autorităţi pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg în timp ce plănuia să zboare spre Varşovia.

Evoluţia a avut loc imediat după ce Hodorkovski, fondatorul Open Russia, tocmai anunţase săptămâna trecută că îngheaţă operaţiunile organizaţiei pentru a nu-i supune pe membrii săi persecuţiei politice desfăşurate pe scară naţională de Kremlin.

Atât Dmitri, cât şi tatăl său, Ghenadi, erau parlamentari în Camera inferioară a Parlamentului rus. Ghenadi a fost expulzat în 2012 printr-un vot al parlamentarilor pe motiv de corupţie, în timp ce Dmitri a fost demis din partidul O Rusie Justă în 2013 şi nu a mai fost ales în Duma de Stat la alegerile parlamentare din septembrie 2016, când a candidat într-un district extrem de contestat din Moscova. Ulterior, Dmitri s-a alăturat partidului liberal democratic Yabloko.