Grupul Open Russia anunţă că îşi opreşte activitatea din cauza persecuţiei Kremlinului

Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Open Russia - un grup de opoziţie finanţat de fostul magnat exilat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski - a declarat joi că a decis să pună capăt operaţiunilor sale din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a fi închişi.

Decizia grupului survine pe fondul reprimării, de către autorităţile ruse, a activismului anti-Kremlin înainte de alegerile parlamentare din septembrie. Hodorkovski a declarat că a luat decizia din cauza unui proiect de lege care ameninţă pe oricine cooperează cu grupuri „nedorite” cu pedeapsa cu închisoarea.

"Facem acest lucru pentru a evita urmărirea penală", a declarat Andrei Pivovarov, director executiv al Open Russia, într-un comunicat. „Nu vrem noi dosare penale împotriva susţinătorilor noştri”.

Rusia a declarat, în 2017, grupul Open Russia din Londra, „nedorit”, interzicându-i efectiv activităţile. Aliaţii săi din Rusia şi-au continuat activismul sub acelaşi nume, dar ca entitate juridică separată, pentru a încerca să se protejeze de urmărire penală.

Grupul - care a acuzat Kremlinul că foloseşte legislaţia pentru a elimina adversarii politici reali, lucru pe care Kremlinul îl neagă - este una dintre cele peste 30 de organizaţii pe care Moscova le-a etichetat drept nedorite şi interzise conform unei legi adoptate în 2015.

La începutul acestei luni, Camera inferioară a Parlamentului a votat pentru susţinerea legislaţiei care măreşte răspunderea penală pentru oricine cooperează cu astfel de organizaţii, fie în Rusia, fie în străinătate.

Proiectul de lege, care prevede pedepse de închisoare de până la patru ani pentru membrii acestor grupuri, trebuie încă să treacă de două lecturi parlamentare, să primească aprobarea Camerei superioare şi să fie semnat de preşedintele Vladimir Putin înainte să devină lege.

Rusia a pus deja sub acuzare activişti pentru legăturile lor cu Open Russia. În februarie, o instanţă a dat unei activiste anti-Kremlin o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare după ce a găsit-o vinovată de desfăşurarea de activităţi în numele Open Russia.

Grupurile care monitorizează drepturile omului afirmă că legea împotriva organizaţiilor „nedorite” poate fi folosită pentru a viza membrii societăţii civile. Rusia spune că legea este necesară pentru a-şi proteja securitatea naţională de "interferenţele externe".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe