Rusia începe să blocheze zborurile care ocolesc Bielorusia

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Rusia a blocat, joi, cel puţin două avioane europene cu destinaţia Moscova, deoarece planificau să evite spaţiul aerian al Bielorusiei, ca măsură punitivă faţă de deturnarea, duminică, a unui zbor Rynair de către autorităţile de la Minsk, pentru a captura un jurnalist aflat la bord.

Măsura survine după ce UE a cerut companiilor aeriene europene să nu zboare peste Bielorusia şi pare să încerce să submineze răspunsul blocului european faţă de dictatorul ţării, Aleksandr Lukaşenko, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Liderii UE au subliniat că Lukaşenko a ordonat deturnarea zborului Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, etichetând acţiunea drept o „deturnare”, acuzaţie care a fost preluată şi de CEO-ul Ryanair.

Lukaşenko a susţinut, în această săptămână, că acţiunea a fost necesară din cauza informaţiilor că la bordul avionului s-ar fi aflat o bombă. Cu toate acestea, arestarea ulterioară a lui Protasevici şi a prietenei sale, precum şi difuzarea unui clip video la televiziunea naţională, în care jurnalistul, cofondator al publicaţiei Nexta, îşi "mărturisea" crimele, ridică suspiciuni asupra motivelor reale ale deturnării avionului de către regimul de la Minsk.

Agenţia de aviaţie civilă a ONU, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (OACI), a transmis într-o declaraţie că deturnarea „ar putea contraveni Convenţiei de la Chicago”, un tratat care protejează suveranitatea spaţiului aerian.

UE, pe lângă faptul că le-a cerut companiilor aeriene europene să nu zboare peste Bielorusia, a interzis companiilor aeriene din Bielorusia accesul în spaţiul aerian al blocului european şi a promis impunerea de sancţiuni suplimentare asupra ţării.

Rusia, care îl susţine pe Lukaşenko, a blocat joi un zbor al companiei Austrian Airlines din Viena şi un zbor Air France din Paris, care se îndreptau spre Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe