Rusia va forma 20 de unităţi militare noi pentru a "contracara NATO"

Sergei Shoigu, noul ministru al Apărării, 3 noiembrie 2012, la rezidenţa sa din Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei .
Sergei Shoigu, noul ministru al Apărării, 3 noiembrie 2012, la rezidenţa sa din Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei . (Yana Lapikova / AFP / Getty Images)

Armata rusă va forma 20 de noi unităţi în vestul ţării în acest an, pentru a contracara ceea ce pretinde că este o ameninţare în creştere din partea NATO.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a făcut anunţul luni, în cadrul unei întâlniri cu conducerea armatei. El a indicat un număr tot mai mare de zboruri ale bombardierelor strategice ale SUA lângă graniţele Rusiei, desfăşurarea navelor de război NATO în Marea Neagră şi exerciţii din ce în ce mai frecvente şi masive efectuate de forţele Alianţei.

Şoigu a acuzat că astfel de acţiuni "distrug sistemul internaţional de securitate şi ne obligă să luăm contramăsuri relevante". "Vom forma încă 20 de unităţi şi formaţiuni în districtul militar de vest până la sfârşitul anului", a spus Şoigu.

El a adăugat că unităţile militare din vestul Rusiei au comandat aproximativ 2.000 de piese noi de armament anul acesta.

Luna trecută, o acumulare masivă de trupe în sudul şi sud-vestul Rusiei, lângă graniţa ucraineană, a ridicat îngrijorări în Ucraina şi Occident, care au cerut Moscovei să-şi retragă forţele.

Rusia a anexat, în 2014, peninsula Crimeea ce aparţinea Ucrainei, după destituirea lui Viktor Ianukovici, marionetă a Moscovei la Kiev, sprijinind masiv secesioniştii din estul Ucrainei. Peste 14.000 de oameni au fost ucişi în şapte ani de lupte în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Rusia a oferit sprijin politic Bielorusiei, care a deviat un avion Ryanair care zbura din Grecia în Lituania pentru a aresta un jurnalist opozant al regimului, aflat la bord.

Uniunea Europeană a acuzat regimul de la Minsk de deturnare şi a răspuns prin interzicerea companiilor aeriene bieloruse în spaţiul său aerian, recomandând companiilor aeriene europene să evite spaţiul aerian al Bielorusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe