Rusia a retrimis în Siria peste 100.000 de refugiaţi începând cu ianuarie

Peste 100.000 de refugiaţi sirieni au fost trimişi înapoi în Siria începând cu luna ianuarie a acestui an, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Tabără de refugiaţi sirieni în Turcia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.07.2018

Ministerul Apărării a declarat că 101.976 de refugiaţi sirieni au fost retrimişi în Siria începând cu luna ianuarie, 232.792 de la “începerea operaţiunii ministerului”, numărul total fiind de 1.417.385 începând cu 2015, precizează Euronews.

O operaţiune similară de returnare a 850 de refugiaţi a început în sud-estul Libanului, potrivit postului de televiziune libanez Al Mayadeen.

În plus, au fost pregătite 336.500 de centre de primire şi găzduire a refugiaţilor, a precizat ministerul. Declaraţia a detaliat un raport referitor la reparaţiile în curs desfăşurare la infrastructură, precum şi privind asistenţa medicală şi proviziile alimentare oferite.

Cu ajutorul Turciei, Iranului şi Centrului Rusesc pentru Reconciliere a Taberelor Opuse, Siria a recuperat teritorii ocupate anterior de grupuri rebele şi monitorizează acorduri de încetare a focului care, în cele din urmă, permit reîntoarcerea refugiaţilor.

“S-a estimat că peste 1,7 milioane de sirieni şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce acasă din 8 ţări”, a precizat ministerul rus. Cel mai mare număr de potenţiali refugiaţi returnaţi provin din Liban, Turcia, Germania, Iordania, Irak, Egipt, Danemarca şi Brazilia.

Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a anunţat crearea Centrului pentru Primirea, Distribuirea şi Stabilirea Refugiaţilor prin acţiuni de colaborare între Rusia şi Siria. Sarcinile centrului, după cum au fost enumerate de minister, includ monitorizarea întoarcerii refugiaţilor şi a persoanelor temporar strămutate înapoi la casele lor, organizarea şi transportul de asistenţă umanitară în Siria, precum materiale de construcţii şi alimente, ca şi asistarea autorităţilor siriene în procesul de reconstruire a sistemului de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor