Rusia a atras atenţia la intenţia Moldovei de a instala posturi migraţionale la hotarul administrativ cu Transnistria
Rusia a atras atenţia la intenţia Moldovei de a instala posturi migraţionale la hotarul administrativ cu Transnistria. Un comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse menţionează că problema a fost abordată la întrevederea de marţi a viceministrului rus al externelor, stats-secretarul Grigori Karasin, cu Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Galbur. "Din partea Rusiei, o atenţie specială a fost acordată planurilor Chişinăului de instituire a noului mod de trecere a liniei frontierei administrative cu Transnistria. A fost exprimată speranţa că aceasta nu va afecta interesele cetăţenilor ruşi domiciliaţi în regiune", se spune în comunicatul MAE de la Moscova.
Acolo se arată că la întrevedere au fost abordate şi "chestiuni de actualitate privind dezvoltarea cooperării ruso-moldoveneşti, situaţia cu reglementarea transnistreană". La sfârşitul lunii martie Chişinăul oficial a anunţat Tiraspolul despre intenţia sa de instalare a şase posturi migraţionale la hotarul administrativ al Republicii Moldova cu Transnistria, menţionează InfoTag. Conform deciziei guvernului Moldovei, cetăţenii statelor străine care intră în R.Moldova prin Transnistria sunt obligaţi să se înregistreze la posturile migraţionale.
Cetăţenii care nu se vor înregistra vor fi amendaţi cu până la 400 lei ($32). Transnistria şi Rusia sunt îngrijorate în legătură cu faptul că această măsură ar putea afecta interesele locuitorilor Transnistriei, peste 50 la sută dintre care deţin cetăţenia Rusiei sau a Ucrainei. Instalarea posturilor migraţionale este o măsură de control al migraţiunii sau al tranzitului cetăţenilor prin teritoriul Moldovei. Asigurarea securităţii şi a controlului la hotare este o condiţie indispensabilă a Planului de liberalizare a regimului de vize între R.Moldova şi Uniunea Europeană.