Romii, din nou ţapi ispăşitori

Romii, numiţi şi ţigani, au făcut parte din peisajul cultural european timp de secole şi au avut de suferit foarte mult de pe urma discriminării şi a prejudecăţilor, în special în perioadele de criză economică, atunci când au devenit ţapi ispăşitori, scrie The New York Times.
(JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Romii, numiţi şi ţigani, au făcut parte din peisajul cultural european timp de secole şi au avut de suferit foarte mult de pe urma discriminării şi a prejudecăţilor, în special în perioadele de criză economică, atunci când au devenit ţapi ispăşitori, scrie The New York Times.

Acest lucru se întâmplă şi în prezent. Confruntate cu o rată ridicată a şomajului şi cu bugete supuse presiunilor, unele state membre UE descoperă că este mai uşor să stigmatizeze şi să-i expulzeze pe romi decât să le ofere educaţie, locuinţe şi locuri de muncă.

La Londra, o tabără de romi a fost demolată pe perioada verii şi majoritatea celor care trăiau în ea au fost trimişi înapoi în România. În Republica Cehă, copiii romi sunt încă supuşi segregării în şcoli, iar în Suedia, dezvăluirile potrivit cărora poliţia a ţinut un registru secret al familiilor de romi au generat un scandal la nivel naţional.

Condiţiile de trai mizere ale romilor şi incapacitatea de a obţine locuri de muncă legale întăresc stereotipurile persistente despre nişte oameni forţaţi să trăiască la marginea societăţii. Ministrul de interne francez, Manuel Valls, a declarat că stilul de viaţă al romilor din România şi Bulgaria este atât de diferit, încât majoritatea nu pot fi integraţi în societatea franceză şi trebuie expulzaţi.

Comentariile sale au fost criticate de alţi oficiali, iar Amnesty International a condamnat numeroase expulzări din Franţa. Joi, la Paris, s-a protestat faţă de expulzarea unei fete rome, care a fost dată jos din autobuzul care o ducea la şcoală, însă poziţia fermă a ministrului Valls i-a adus acestuia popularitatea în rândul multor cetăţeni francezi.

Discriminarea împotriva romilor este o încălcare directă a Directivei UE privind Egalitatea Rasială şi a politicii sale oficiale privind integrarea romilor. Viviane Reding, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie, a mustrat sever Franţa pentru încălcarea normelor UE care protejează libera circulaţie a persoanelor. Biroul ei a avertizat că Franţa riscă sancţiuni din partea blocului comunitar din cauza tratamentului aplicat romilor.

Potrivit NY Times, puţine ţări europene iau măsuri pentru a aborda în mod constructiv discriminarea împotriva romilor. Recunoscând că sărăcia este o problemă reală, Berlinul a lansat un plan ambiţios de a oferi locuinţe, educaţie şi îngrijire medicală pentru copiii romi. De asemenea, în Serbia, Roma Education Fund ajută tinerii romi să înveţe la liceu, iar în Ungaria există un program inovator pentru a-i învăţa pe elevii romi limba engleză.

În condiţiile unor importante alegeri municipale în Franţa în primăvara anului viitor şi a unei ascensiuni a partidului de extremă-dreaptă, Frontul Naţional, acţiunile guvernului socialist împotriva romilor seamănă a proxenetism politic, scrie publicaţia americană. Preşedintele Franţei, François Hollande, trebuie să se opună ministrului său de interne, să ia poziţie pentru apărarea drepturilor fundamentale ale romilor şi să se alăture altor naţiuni pentru a le asigura acestora educaţia şi locurile de muncă de care au nevoie şi pe care le merită, conchide New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor