Romi celebri: un domnitor român, un laureat al Nobelului şi un preşedinte al Braziliei
Pe lista romilor celebri se află Joaquin Cortes, cel mai cunoscut dansator de flamenco din lume, actorii Rita Hayworth, Yul Brynner, Michael Caine, Charlie Chaplin, fotbalistul Micael Ballack, un domnitor român, un laureat al premiului Nobel pentru medicină şi un preşedinte al Braziliei. Dincolo de prejudecăţi se află povestea unui popor vechi şi persecutat, prezent pe fiecare continent şi numărând 16 milioane de persoane. Unul dintre ei, italianul Santino Spinelli, a scris o carte pe acesastă temă, relatează marţi La Repubblica.
Ce uneşte un laureat al Premiului Nobel, un domnitor, un preşedinte şi un beatificat? Şi ce legătură există între actori cunoscuţi ca Michael Caine, Bob Hoskins, Yul Brynner şi Rita Hayworth? Toţi aparţin populaţiei romanes, la fel ca marele Chaplin sau fotbalistul german Michael Ballack.
Dacă suntem surprinşi de acest lucru, notează La Repubblica, este o dovadă care arată cât de puternice sunt prejudecăţile despre romi: un popor vechi, prezent pe fiecare continent, care numără 16 milioane de persoane şi cinci grupuri etnice diferite.
Despre ei se ştiu puţine, nici măcar cum să fie numiţi, etichetându-i pe toţi drept 'ţigani'. Mult timp victimă a persecuţiilor - 500.000 ucişi de nazişti -, populaţia romă este una dintre cele mai înrădăcinate minorităţi ale Bătrânului continent. În Europa sunt în număr de peste 11 milioane. În Italia, comunităţile romanes erau cunoscute în Abruzzo deja din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, chiar dacă primul document care atestă prezenţa lor în această ţară este o cronică anonimă bolognesă din 18 iulie 1422, ce relatează despre 'oameni care spun că provin din India''.
Numărul lor este de multe ori supraestimat. Astăzi, în Italia, se cifrează la 170.000, majoritatea minori. 60% sunt italieni împărţiţi în mod egal între romi şi sinti care s-au stabilit de mult timp. Aceştia din urmă locuiesc mai ales în case, în timp ce în taberele de nomazi se află străinii: romi din fosta Iugoslavie (30.000), sau români de imigraţie recentă (40.000).
Dar cine sunt ei cu adevărat? În cartea ''Rom, genti libere'' (''Romii, oameni liberi'', editura Dalai), pentru prima dată un rom italian, Santino Spinelli - care este şi muzician şi eseist -, prezintă o istorie completă a poporului său, încercând să schimbe punctele de vedere tradiţionale şi să demonteze câteva stereotipuri.
Se poate afla astfel că populaţia romanes este alcătuită în principal din cinci grupuri mari, diferite ca origine şi cultură: Romi, Sinti, Kale, Manouches şi Romanichals. Complexitatea nu se opreşte aici, deoarece aceste grupuri sunt subdivizate la rândul lor în sute de sub-grupuri şi comunităţi, pe baza dialectului, credinţei, meseriei şi regiunii unde s-au stabilit.
Câteva exemple: Xoraxané sunt romii de religie musulmană; Sinti Mucini al căror nume derivă de la ''mucioşi'' sunt printre comunităţile cele mai marginalizate: Romii Lăutari sunt muzicieni de profesie, prezenţi în România, Ungaria, Republica Cehă şi Italia. În timpul celui de-al doilea război mondial, a existat o comunitate romanes considerată de către nazişti 'cu sânge pur''. Este vorba de Lalleri, singurii care, potrivit lui Himmler, ar fi meritat să supravieţuiască genocidului.
În ceea ce priveşte cuvântul 'ţigan', nu numai că nu este suficient pentru a fotografia întreaga realitate, dar este considerat peiorativ. Ar trebui înlocuit cu 'populaţie romanes' sau 'comunitate romanes', expresii care 'acoperă în mod adecvat cerinţa de a grupa toate comunităţile diferite''.
Există multe celebrităţi de origine romanes, deşi mulţi au preferat să nu-şi dezvăluie rărăcinile, de teama de a nu cădea pradă prejudecăţilor. Mulţi fac parte din lumea spectacolului, de la Charlie Chaplin, a cărui bunică ar fi fost 'ţigancă pe jumătate' şi 'o ruşine pentru familie', până la dansatorul Joaquin Cortes.
Există apoi personaje ilustre şi puternice. Ştefan Răzvan a fost un rom care a devenit domn al Moldovei la 24 aprilie 1595, dar domnia sa a durat doar câteva luni până în luna august a aceluiaşi an. A sfârşit executat brutal în Transilvania de către duşmanii săi.
Schack August Steenberg Krogh a fost un rom danez, care a obţinut premiul Nobel pentru medicină în 1920, datorită descoperirii mecanismului care reglementează capilarele în muşchii care susţin scheletul. Chiar şi astăzi, multe dintre invenţiile sale sunt utilizate în spitale, precum pipetele de precizie care au îmbunătăţit analiza gazelor.
Există şi un preşedinte rom, Juscelino Kubitschek de Oliveira, crescut de o mamă romă de origine cehă. Politician brazilian, a ajuns la preşedinţia Braziliei în 1956. 'A stimulat integrarea teritoriului naţional - scrie Spinelli - şi a consolidat regimul democratic. Preşedinţia sa a fost caracterizată de o mare prosperitate economică şi stabilitate politică. A promovat construirea noii capitale Brasilia''.
Nu lipseşte nici un rom beatificat: Ceferino Gimenez Malla, numit El Pele, ucis la Barbastro (Spania), în iulie 1936, în timpul războiului civil din Spania. În predica sa de beatificare, Papa Ioan Paul al II-lea a amintit necesitatea de a depăşi 'acele prejudecăţi vechi ce conduc la forme de discriminare şi respingere, care duc uneori la o marginalizare nedorită a populaţiei de etnie romă'.