Românii protestează, Dragnea are "discuţii serioase" la Washington
alte articole
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe contul său de Facebook, o serie de întrevederi "foarte bune" şi "aplicate" în SUA. Conform postărilor sale, Dragnea s-a întâlnit cu viitorul consilier pentru securitate naţională în noua administraţie Trump, Michael Flyn, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Ed Royce, precum şi cu Devin Nunes, preşedintele Comisiei permanente speciale pentru intelligence din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii.
Discuţiile au fost bune, aplicate, agreabile, menţionează Dragnea, iar, în cadrul lor, liderul PSD i-a asigurat pe americani că România va fi în continuare un pilon de încredere al relaţiilor transatlantice, că va respecta angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare etc.
Cum vizita lui Dragnea în SUA are loc pe fundalul tumultului stârnit în ţară de elaborarea a două proiecte de OUG vizând graţieri şi modificări ale Codului Penal ce dau o lovitură grea luptei anti-corupţie, reacţiile de acasă nu s-au lăsat aşteptate.
"I-aţi povestit ce aţi încercat să faceţi ieri? Cum doriţi să eliberaţi hoţii şi să vă curăţaţi propriul cazier? Credeţi că pentru asta v-au votat cei 3 milioane? Nu uitaţi că aţi primit votul pentru programul de guvernare nu pentru a umple ţara de hoţi!", îl întreabă o persoană pe Dragnea, în replica la postarea acestuia despre discuţiile cu Flyn.
Reamintim că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au primit invitaţii pentru a participa la mai multe evenimente legate de învestirea lui Donald Trump.
Pe când cei doi au încercat să acrediteze ideea că invitaţiile arată că sunt legitimaţi de noua Administraţie americană, presa a arătat că invitaţia primită de Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012 a fost semnată de Elliott Broidy, personaj care, potrivit presei americane, a evitat şi el, la mustaţă, o condamnare la închisoare pentru fapte de corupţie într-un caz legat de fonduri de pensii. Broidy a fost acuzat - şi şi-a recunoscut vina că a dat 1 milion de dolari mită unor înalt oficiali ai statului american.
De asemenea, potrivit Hotnews, comitetul de organizare a evenimentelor la care sunt invitaţi cei doi politicieni români, include numeroşi donatori şi oameni de afaceri asociaţi Partidului Republican, unul dintre principalele scopuri ale acestora fiind să acopere cheltuielile acestor evenimente, atrăgând donatori dispuşi să dea, potrivit New York Times, până la 1 milion de dolari sau chiar mai mult pentru a lua parte la ceremonii.
Astfel, accesul donatorilor la evenimentele la care sunt invitaţi şi oficialii români costă, în funcţie de pachete, între 25.000 şi 1 milion de dolari. Pachetele oferite includ acces la parada inaugurală, balul din seara zilei de învestire, aşa-numita "candlelight dinner." În acest moment nu se ştie dacă Grindeanu şi Dragnea merg gratis sau vor fi şi ei printre donatori.