Românii forţează porţile alegerilor regionale din Italia
alte articole
La alegerile pentru consiliul regional din Lombardia va candida în premieră şi o româncă, Emilia Stoica, de profesie inginer, stabilită de mulţi ani în Peninsulă, ea fiind propusă în colegiul Bergamo de Partidul Democrat (PD). Aleşii din Bergamo vor ocupa 9 din cele 80 de locuri din Consiliul Regional lombard. "Nu sunt înscrisă în Partidul Democrat, de aceea a fost o surpriză pentru mine, când am fost sunată la telefon şi mi s-a propus candidatura. Iniţial, nu ştiam dacă să accept sau nu, dar apoi m-a contactat chiar şi responsabilul PD la nivel local şi a insistat, spunându-mi că are încredere în mine şi în ceea ce fac eu", a declarat Emilia Stoica, la scurt timp după oficializarea listelor, pentru Gazeta românească, publicaţie care apare în Italia
După cum ea însăşi se prezintă pe site-ul PD, Emilia Stoica s-a născut în 1966 la Braşov, "un frumos oraş medieval din Transilvania", tatăl ei fiind muncitor specializat şi mama vânzătoare într-un magazin alimentar. Tinereţea ei în România "a fost plină de sacrificii, de muncă, de studiu, de trudă, dar în special a fost lipsită de libertatea de gândire şi exprimare, într-o ţară în care domnea un regim totalitar". Timp de şase ani, a lucrat în fabrică şi a studiat la Universitate pentru a deveni inginer mecanic. "În 1991, momentul în care mi-am luat licenţa, mi s-a încredinţat un post de conducere în fabrica în care am parcurs toate treptele: muncitor, tehnician de producţie, responsabil de producţie".
În 1993, Emilia Stoica l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ: "Prin intermediul folclorului, l-am cunoscut pe Giuseppe, din Bergamo, care în 1995 a devenit soţul meu şi astfel am început parcursul meu de nou cetăţean italian. După nenumărate interviuri, am reuşit să obţin un loc de muncă în care licenţa mea în inginerie era valorizată. Am fost angajată ca Responsabil de producţie la o întreprindere metalmecanică, unde astăzi sunt Responsabilă a Laboratorului Metalografic şi Responsabilă a Serviciului de Prevenire şi Protecţie".
Activitatea Emiliei s-a concretizat şi pe plan social, prin numeroase acţiuni în folosul comunităţii de români: "În toţi aceşti ani am activat pentru a apăra drepturile comunităţii române şi ale altor comunităţi de străini, fără a uita obligaţiile de cetăţean. Unul din obiectivele mele a fost acela de a susţine şi orienta străinii în general, care au nevoie să se integreze în manieră naturală şi corectă în mentalitatea şi în realitatea socială a ţării, unde au ales să trăiască. Aici şi-au construit o familie, aici lucrează, fac parte din societate, trăiesc bucurii şi dureri, iubire, succese, înfrângeri, nostalgie pentru propriile meleaguri, dar şi dragoste pentru meleagurile care îi găzduiesc".
Emilia este preşedintă a Asociaţiei italo-române Dacia din Bergamo, preşedintă a Ligii Românilor din Italia şi activează şi în ANOF (Associazione Nazionale Oltre Frontiere) Lombardia, unde este şi co-preşedintă. "Recent, am constituit un grup consultativ permanent în cadrul Prefecturii din Bergamo, care se ocupă exclusiv de femeile străine, primul de acest gen din Italia", a spus Emilia Stoica pentru Gazeta românească
"Astăzi întâlnim în şcolile italiene elevi care vin din întreaga lume. Ei sunt conducătorii de mâine ai Italiei! Dacă acum clasa politică nu dedică atenţia justă acestei stări de fapt, pentru că e o stare de fapt, ne vom trezi mâine într-o ţară distrusă de ură în loc să fie unită de iubire, o ţară care îşi va termina şi lacrimile şi va uita pentru totdeauna să zâmbească", a explicat Emilia Stoica motivul pentru care a acceptat candidatura
Este conştientă că va fi votată doar de italieni şi de conaţionalii cu dublă cetăţenie, pentru ca românii nu au drept de vot la alegerile politice şi cele la nivel regional.
Emilia a început deja campania electorală, pe care a susţine "cu mijloace proprii, nu cu sume mari de bani". Una din temele principale este siguranţa la locul de muncă: "Am un bagaj de experienţă în acest sens pe care aş vrea să-l pun la dispoziţie echipei care se va angaja în viitor să rezolve aceste probleme la nivel de Regiune. În prezent încă există prea mulţi răniţi şi victime la locurile de muncă, mai ales în rândul străinilor. Ştiu acest lucru din proprie experienţă, pentru că în fabrica unde lucrez am angajat primii străini şi mi-am dat seama că nu cunosc îndeajuns normele de protecţie".