Românii cheltuiesc cel mai puţin din UE pentru asigurări

Un reprezentant al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări a precizat recent că România ocupă ultimul loc din UE într-un top al sumelor cheltuite anual pentru asigurări. Totodată, ponderea mare a poliţelor auto în totalul asigurărilor este un indicator al lipsei de civilizaţie a românilor, mai susţine acesta.
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
30.09.2012

Un reprezentant al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări a precizat recent că România ocupă ultimul loc din UE într-un top al sumelor cheltuite anual pentru asigurări. Totodată, ponderea mare a poliţelor auto în totalul asigurărilor este un indicator al lipsei de civilizaţie a românilor, mai susţine acesta.

"În Polonia, ponderea poliţelor auto era sus acum 10-15 ani, apoi uşor-uşor a scăzut şi au crescut alte tipuri de asigurări. În momentul în care intervin şi alte linii de asigurări, cum ar fi răspunderea civilă faţă de terţi, adică poliţa care acoperă daunele pe care le-ai provocat altei persoane, avem o dovadă de civilizaţie. Dacă ponderea asigurărilor auto scade putem spune că gradul de civilizaţie în ţara respectivă a crescut", a precizat recent preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu, la o întâlnire cu mai mulţi jurnalişti.

Astfel, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), subscrierile din poliţe auto (RCA şi CASCO) au însumat anul trecut 3,96 miliarde de lei şi au avut o cotă de 50,6% în totalul veniturilor companiilor de profil, în scădere cu aproape 10 puncte procentuale faţă de 2010, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule şi al scăderii finanţărilor în leasing şi credit.

"Despre potenţialul pieţei româneşti în domeniul asigurărilor s-a vorbit foarte mult în ultimii 5-10 ani, dar ponderea liniilor de asigurări nu s-a schimbat semnificativ. Unul din motive este ca românii nu includ încheierea unui contract de asigurare non-auto în categoria nevoilor de bază şi amână sau evită luarea unei decizii în acest sens", a mai spus Andriescu.

Românii cheltuie anual pentru asigurări, în medie, doar 97 de euro, în timp ce în Bulgaria cifra este de 110 euro. În Ungaria, cheltuielile cu asigurările se ridică la 300 de euro/an, în Polonia - la 355 euro/an, iar în Austria - la 2.000 euro/an, în timp ce media la nivel european a fost de 1.873 euro/an în 2011.

"Practic, România este pe ultimul loc din UE la acest capitol. În Bulgaria, Produsul Intern Brut pe locuitor a fost în 2011 de 5.252 euro, iar în România - de 7.169 euro. Cifrele arată că nu banii sunt hotărâtori în luarea deciziei de încheiere a unei poliţe, ci educaţia şi gradul de informare. Pe de altă parte, noi, jucătorii din industrie, trebuie să rezolvăm această situaţie, fără să aşteptăm adoptarea unor acte normative care impun obligativitatea unui tip de asigurări, cum ar fi cele pentru locuinţe, unde oamenii sunt bulversaţi de informaţiile contradictorii şi amână sau renunţă să se mai asigure", a mai precizat Bogdan Andriescu.

UNSICAR a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa a 12 societăţi de intermediere şi consultanţă în asigurări.

În prezent, potrivit datelor CSA, cei 96 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% din totalul asigurărilor, care au crescut în primele şase luni ale anului cu 17,9%, la 1,69 miliarde de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor