Cristian Constantinescu: Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor trebuie de urgenţă amendată

Epoch Times România
20.09.2011

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor trebuie de urgenţă amendată, a declarat, luni, candidatul propus de PDL la şefia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Cristian Constantinescu, în cadrul audierilor din comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat.

"Eu am fost clar şi argumentat împotriva legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Ceea ce se vede acum este că legea nu poate fi aplicată, s-a creat o societate şi avem un punct de vedere al celui care a iniţiat ideea - şi anume Banca Mondială - şi avem opinia reprezentantului Băncii Mondiale, care spune simplu că această societate este tehnic în faliment din momentul zero. Deci, este o lege care trebuie de urgenţă amendată", a spus Constantinescu.

Cristian Constantinescu declara, în urmă cu ceva timp, că preţul asigurării de catastrofă ar trebui determinat de reasigurare. În opinia sa, este o greşeală să fie fixat prin lege un nivel al primelor, pentru că există posibilitatea ca prima ce va trebui plătită pentru reasigurare - care este de multe ori fixă - să fie mai mare decât toţi banii strânşi de la populaţie, iar asiguratorii "să vină cu bani de acasă".

De altfel, Banca Mondială, care a susţinut programul pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, susţinea lipsa deductibilităţii fiscale, participarea limitată în rândul companiilor de asigurări de pe piaţă, precum şi lipsa unui sprijin financiar clar din partea guvernului, de tip garanţie sau împrumut pentru prima de reasigurare.

Cristian Constantinescu a mai subliniat, luni, că foarte multe norme emise de CSA sunt fie depăşite, fie sunt tehnic incorecte, iar acest lucru probabil că va intra de urgenţă în atenţia viitoarei conduceri.

"În al doilea rând, din punctul meu de vedere, există nevoia unor modificări a actualei legislaţii. O să vă mire extrem de multele situaţii în care am insistat pe modificări legislative în defavoarea societăţilor de asigurare, fapt ce nu mi-a atras foarte multă simpatie în industrie. Este simplu şi nu ştiu de ce actuala conducere nu prea a înţeles acest lucru: CSA şi piaţa asigurărilor nu au interese divergente, ci, dimpotrivă, au interese comune. Ăsta mi se pare cel mai simplu lucru", le-a spus Constantinescu parlamentarilor.

Potrivit acestuia, mediul specific al sectorului asigurărilor ridică o serie de aspecte punctuale care, însă, încetinesc ritmul de dezvoltare a pieţei, dar mai cu seamă afectează funcţionalitatea şi competitivitatea sectorului.

Într-un material remis de Cristian Constantinescu parlamentarilor, se menţionează că îmbunătăţirea cadrului legislativ-instituţional din ultimii ani este o realitatea ce nu poate fi contestată.

De asemenea, îmbunătăţirea reglementărilor contabile din domeniul asigurărilor trebuie să reprezinte o prioritate pentru organismul de supraveghere a pieţei, afirmă Cristian Constantinescu în materialul său.

"Începând cu implementarea graduală a noilor standarde internaţionale de contabilitate şi terminând cu adoptarea noului concept privind solvabilitatea asigurărilor (Solvency 2), complexitatea acestui proces de adaptare la normele europene generează riscuri majore privind stabilitatea sectorială. Există însă şi aspecte a căror reglementare ţine exclusiv de voinţa legiuitorului de a veni în spirjinul operatorilor pentru simplificarea procedurilor", se spune în document.

Potrivit sursei citate, este absolut necesară o reanalizare a sistemului de taxe şi contribuţii la fondurile de garantare specifice domeniului impuse de către CSA asigurătorilor. O redimensionare a ratelor de taxare ar putea avea efecte pozitive asupra cheltuielilor operatorilor din piaţă, contribuind nu doar la îmbunătăţirea stabilităţii pieţei, dar, în cele din urmă, la creşterea competitivităţii produselor de asigurare.

Câteva dintre aspectele esenţiale care trebuie luate în considerare în vederea schimbării fundamentale a modului în care autoritatea de supraveghere îşi exercită, în cele din urmă, rolul esenţial de protecţie a asiguraţilor menţionate de Cristian Constantinescu au fost: lipsa de fermitate în aplicarea de sancţiuni conform Legii pentru abateri grave care au condus la o piaţă a asigurărilor cvasinereglementată, activitatea de control ineficientă, acceptarea, cel puţin aparent fără consultări, a situaţiilor financiare ale societăţilor de asigurări care pentru o parte dintre acestea sunt evident incorecte, în special în ceea ce priveşte evidenţierea la un nivel corespunzător a obligaţiilor de plată generate de răspunderile asumate. Rezultatul este acela că indicatori financiari esenţiali - în special marja de solvabilitate - sunt doar aparent în limitele impuse de lege numai din cauză că rezervele tehnice obligatorii (care de fapt reprezintă obligaţii de plată a despăgubirilor

către clienţi) sunt mult subevaluate. Acest fapt a condus la continuarea activităţii unor societăţi de asigurare care, tehnic, sunt în incapacitate de plată, punând astfel în pericol stabilitatea sectorului şi încrederea în această industrie. De asemenea, este principalul motiv pentru care piaţa asigurărilor a fost constant, în fiecare din ultimii 5 ani, pe pierderi care, cumulat, însumează sute de milioane de euro.

La toate acestea se adaugă faptul că instabilitatea financiară a pieţei de asigurări poate afecta grav un număr foarte mare de cetăţeni, în unele cazuri de ordinul milioanelor, apoi neaplicarea, în foarte multe situaţii, a principiului de bază pentru activitatea de asigurări - prudenţialitatea. În acest sens, exemplul cel mai elocvent este grava subestimare a necesarului de protecţie prin reasigurare pentru evenimente de natură catastrofică, lucru cu atât mai grav cu cât România are o expunere ridicată la riscurile de cutremur şi inundaţie. În plus, există o lipsă cvasitotală de transparenţă atât în ceea ce priveşte informaţiile legate de piaţă, cât şi în procesul decizional.

"Prezentarea de o manieră lacunară a raportului de piaţă face imposibilă crearea unei imagini clare asupra activităţii societăţilor de asigurare autorizate chiar şi pentru specialiştii din domeniu şi, deci, cu atât mai mult pentru publicul larg care ar trebui să cunoască exact situaţia financiară a fiecărei companii înainte de a decide cumpărarea unei poliţe de asigurare", se mai precizează în documentul remis de Cristian Constantinescu parlamentarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor