Românii au votat la alegerile locale împotriva austerităţii (ziar austriac)

Românii s-au pronunţat la alegerile locale de duminică împotriva măsurilor de austeritate, scrie Wirtschaftsblatt în ediţia de marţi.
(Jonathan Gibby/Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2012

Românii s-au pronunţat la alegerile locale de duminică împotriva măsurilor de austeritate, scrie Wirtschaftsblatt în ediţia de marţi.

Data de 10 iunie poate fi considerată cea mai deprimantă zi din istoria Partidului Democrat-Liberal (PDL), notează cotidianul austriac, menţionând că fostul partid de la guvernare a pierdut dramatic în faţa USL, alianţă formată din social-democraţi şi liberali, aflată în prezent la putere. Astfel, cetăţenii români au transmis un mesaj clar în privinţa măsurilor de austeritate impuse de PDL, comentează sursa citată, care remarcă faptul că actualul premier român, Victor Ponta, a promis să renunţe la o parte din aceste măsuri.

'Locuri de muncă şi salarii mai mari' - acestea au fost cuvintele rostite cel mai des în timpul sondajelor desfăşurate în oraşele din întreaga Românie cu prilejul alegerilor, notează sursa citată, care adaugă că, în prezent, rata şomajului în România a atins 7,5%, cea mai ridicată din 2008. Printre măsurile nepopulare adoptate de fostul guvern se numără reducerea salariilor din sectorul public cu 25% şi creşterea impozitelor în încercarea de a stabiliza finanţele ţării.

De pe frontul economic al României se aud mesaje amestecate: economia rămâne în uşoară recesiune, însă inflaţia scade la un nivel istoric, mai consemnează Wirtschaftsblatt, citând datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de o parte, inflaţia a atins un minim istoric de 1,8%, pentru a doua lună consecutiv. Pe de altă parte, creşterea economică din primul trimestru rămâne în urma aşteptărilor. Produsul Intern Brut al României a fost în primul trimestru al acestui an mai mic cu 0,1% în comparaţie cu ultimul trimestru din 2011, după cum a confirmat în urmă cu o săptămână Institutul Naţional de Statistică, remarcă Wirtschaftsblatt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor