România, tot mai depopulată. Peste 3,4 milioane de cetăţeni au părăsit ţara în ultimii 10 ani

România este pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia. Când vine însă vorba de imigraţie, suntem pe locurile codaşe în UE. Mai mult, după ce că tot mai mulţi români pleacă iar străinii nu se înghesuie să vină la noi, nu avem nici o evaluarea serioasă a deficitului pe piaţa muncii.
(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
26.02.2018

Din 2007 până în 2017 în jur de 3,4 milioane de oameni au părăsit ţara, această cifră plasând România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, conform ONU, a declarat duminică Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului internaţional de cercetare „Move”.

Potrivit Lucianei Lăzarescu, în cazul ţării noastre, nu se poate discuta de compensarea emigrării prin imigrare. Astfel, la finele lui decembrie 2017, în România erau stabiliţi doar 117.000 străini, din care 3.900 de persoane cu protecţie internaţională, refugiaţi sau alte feluri de protecţie.

Cererile de azil politic au crescut de la 1.500 în anii anteriori la 4.820 în 2017, România având printre cele mai mici procente de rezidenţi din afara Uniunii Europene, 0,3%, ceea ce ne plasează pe ultimele locuri din UE la acest capitol, alături de Slovenia şi Slovacia.

Conform sursei citate, numărul străinilor ce vin din afara Uniunii Europene care aleg România este mic, aceştia întâmpinând o serie de dificultăţi: bariere de limbă, limita salariului mediu pentru lucrătorii migranţi, înregistrarea deficitară a străinilor în statisticile instituţiilor cu atribuţii în domeniul muncii.

Luciana Lăzărescu a mai apreciat că în contextul crizei forţei de muncă, „România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei”, a mai spus aceasta în cadrul conferinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor