România susţine semnarea Acordului de asociere UE-Ucraina, chiar de anul acesta

Secretarul de stat Bogdan Aurescu, la Forumul Civic România-Ucraina. (www.mae.ro)
Epoch Times România
24.05.2012

România susţine semnarea chiar în acest an, dacă este posibil, a Acordului de asociere, respectiv a Acordului aprofundat de liber schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană, a declarat joi secretarul de stat Bogdan Aurescu, la Forumul Civic România-Ucraina.

”România susţine extrem de activ şi constant aspiraţiile europene ale Ucrainei. România susţine semnarea chiar în acest an, dacă este posibil, a Acordului de asociere, respectiv a Acordului aprofundat de liber schimb între Ucraina şi UE. România susţine acordarea unei perspective clare pentru Ucraina, dar şi pentru celelalte state din vecinătatea estică a UE, pentru că acest proces de integrare europeană este foarte important pentru reforma administrativă a acestor state şi pentru însuşirea internă a normelor şi valorilor europene”, a declarat Bogdan Aurescu.

În plan bilateral, secretarul de stat a reamintit că există un document foarte important semnat de fostul ministru de externe Teodor Baconschi, în 2011 - Protocolul de cooperare în domeniul integrării europene între cele două ministere de Externe român şi ucrainean, pe baza căruia se lucrează, iar în următoarea perioadă urmează să fie semnat un plan de acţiune în baza acestuia.

”România sprijină dialogul Ucrainei cu UE pentru liberalizarea regimului de vize, bineînţeles, pe măsură ce criteriile cerute de UE sunt îndeplinite. Trebuie să acţionăm împreună pentru finalizarea Acordului de mic trafic de frontieră care rămâne o prioritate pe agenda bilaterală, cel puţin din punctul de vedere al României. În plan economic sunt tendinţe pozitive, în 2011 am avut schimburi de spre două miliarde de dolari, cu 56% mai mult decât în 2010, iar semnarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb va avea un efect de amplificare a relaţiilor economice bilaterale”, a mai adăugat Aurescu.

Totodată, secretarul de stat a precizat că Ministerul de Externe a discutat cu MAE de la Kiev reluarea activităţii Comisiei mixte interguvernamentale pe problematica minorităţilor naţionale.

”În dialogul firesc pe care îl avem este importantă înlăturarea stereotipurilor, prejudecăţilor, care încă mai există în percepţiile unora despre ceilalţi. Este important ca cele două societăţi, română şi ucraineană, să se cunoască mai mult pentru că încă nu ne cunoaştem suficient şi nu ştim încă să ne preţuim unii altora valorile pe care le avem”, a punctat Aurescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor