România şi Cehia pledează pentru a se mentine politica de coeziune după 2013

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu şi omologul ceh Vojtech Belling au avut joi o rundă de consultări cu privire la principalele evoluţii ale agendei UE, după Consiliul European din 1 şi 2 martie.
Epoch Times România
15.03.2012

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu şi omologul ceh Vojtech Belling au avut joi o rundă de consultări cu privire la principalele evoluţii ale agendei UE, după Consiliul European din 1 şi 2 martie.

Cele două părţi au avut un schimb de vederi pe subiectul consolidării guvernanţei economice în Uniunea Europeană. Atât România, cât şi Cehia recunosc necesitatea creşterii disciplinei bugetare şi coordonării politicilor economice. Totodată, cele două state membre susţin importanţa definitivării pieţei interne a Uniunii, ca sursă reală de creştere economică şi creare de locuri de muncă.

Luminita Odobescu a salutat sprijinul vocal pe care Republica Cehă l-a acordat constant României în procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi poziţia fermă a acesteia de respingere a oricăror conexiuni cu alte dosare. Cele două părţi au convenit să continue cooperarea în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a Spaţiului Schengen.

În cursul consultărilor a fost evidenţiată convergenţa punctelor de vedere ale României şi Republicii Cehe în ceea ce priveşte menţinerea rolului şi a unei finanţări adecvate pentru politica de coeziune în viitorul buget comunitar 2014-2020, ca sursă de dezvoltare economică şi eliminare a decalajelor între diversele regiuni ale Uniunii. Luminiţa Odobescu şi Vojtech Belling, secretar de stat în cadrul Oficiului pentru Afaceri Europene al Guvernului de la Praga, au convenit continuarea coordonării în vederea promovării intereselor comune în cadrul negocierilor actuale privind noua perspectivă financiară.

Ministrul Leonard Orban a declarat, marţi, că politica de coeziune riscă să devină principala victimă a viitorului exerciţiu bugetar 2014-2020.

La nivelul statelor membre există un acord informal în ceea ce priveşte garantarea unor alocări consistente pentru PAC, astfel că "politica de coeziune riscă să devină principala victimă a acestei presiuni uriaşe de a tăia contribuţiile statelor membre la bugetul UE", a spus Orban.

Astfel, Olanda a propus "să se dubleze acea propunere iniţială făcută de CE de limitare a sumelor pentru statele membre la un nivel maxim 2,5% din PIB cu încă o limitare suplimentară. Dacă din aplicarea acestui procent de 2,5% îţi rezultă o anumită sumă, suma respectivă va mai trebui încă o dată să mai fie redusă", a explicat Orban, adăugând că o altă propunere vizează legarea strictă a sumelor care vor fi alocate pentru statele membre beneficiare ale politicii de coeziune şi de legare de rata de absorbţie reală existentă la un anumit moment.

Dacă aceste propuneri se vor materializa vor avea "un impact uriaş", care se va traduce prin "reduceri de miliarde de euro în alocarea unor sume pentru statele care sunt net beneficiare ale politicii de coeziune".

Leonard Orban crede că este "esenţial ca în războiul extraordinar de dur (...) statele care susţin politica de coeziune să-şi menţină unitatea grupului. Conform propunerii CE, sunt cel puţin două state membre beneficiare ale politicii de coeziune care sunt dezavantajate aparent de această propunere (...) Există riscul ca unitatea grupurilor care susţin politica de coeziune să fie fisurată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor