România se pregăteşte de alegeri

Miting de protest organizat în Piaţa Revoluţiei, de PDL (Epoch Times România)
Bogdan Costea
17.08.2012

Două mari blocuri politice şi două partide care par a fi tentate să intre singure în alegeri – acesta este tabloul politic al “actorilor” care, peste circa trei luni, se vor întâlni în alegerile generale parlamentare din România.

Alianţa de Centru Dreapta şi Alianţa de Centru Stânga sunt cele două mari blocuri politice care, probabil, vor lua împreună peste 80% din voturi. Alianţa de Centru Dreapta se va construi în jurul fostului partid de guvernământ, Partidul Democrat Liberal (PDL), care încearcă să strângă în jurul său Partidul Noua Republică al lui Mihai Neamţu, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), plus mişcările politice conduse de Mihai Răzvan Ungureanu (Iniţiativa Civică de Centru Dreapta)şi Teodor Baconschi (Fundaţia Creştin Democrată

Pe celălalt front politic se află Alianţa de Centru Stânga care, alături de USL (Partidul Social Democrat - PSD, Partidul Naţional Liberat - PNL, Partidul Conservator - PC) vrea să atragă Uniunea Naţională pentru România (UNPR). O ţintă pare a fi şi Partidul Poporului-Dan Diaconescu, dar se pare că “partidul-televizor” înclină să meargă singur în alegeri.

În sfârşit, lista este încheiată de partidele care nu par a fi dispuse să încheie alianţe, cu UDMR şi deja amintitul PP-DD în frunte.

Alianţa de Centru Dreapta va “topi” PDL în interiorul său

Furtuna politică din ultimul an şi, mai ales, rezultatele catastrofale din alegerile locale şi cele ale referendumului au făcut ca Partidul Democrat Liberal (PDL) să ajungă, conform unor sondaje, la doar 12-15% din procente, o situaţie mai mult decât îngrijorătoare pentru fostul partid de guvernământ. Potrivit analiştilor politici, PDL nu are nici o şansă să se redreseze până la alegerile generale parlamentare de la începutul lunii decembrie, aşa că Vasile Blaga şi colegii lui caută o soluţie urgentă de ieşire din criză. Conform unor surse din interiorul partidului, două sunt curentele de opinie care se luptă în PDL, decisivă părând a fi opinia preşedintelui suspendat Traian Băsescu, care aşteaptă încă lămurirea situaţiei privind referendumul pentru a gândi planul de viitor.

Astfel, primul curent de opinie este acela al conservatorilor din PDL, care insistă ca partidul să continue să meargă singur în alegeri, mizând pe aceiaşi oameni şi idei politice. Pe principiul “noi am stricat-o, noi o dregem”, adepţii acestui curent consideră că USL va fi alianţa care va pierde în urma referendumului şi a încăpăţânării, uneori deranjante, de care dau dovadă Ponta şi Antonescu. Pe acest fond de nemulţumire, spun ei, PDL va profita şi va ajunge la un scor electoral de circa 30%, mulţumitor pentru democrat liberali după patru ani de guvernare dificilă.

În cadrul Alianţei, PDL îşi va păstra culoarea portocalie şi trandafirul, simboluri care l-au consacrat, însă acestea se vor pierde în noua imagine a suprastructurii politice.

Cel de-al doilea curent de opinie pare a fi cel sprijinit, cel puţin teoretic, de preşedintele suspendat Traian Băsescu. Sintetizând, este o acţiune prin care se va “tăia în carne vie”, în sensul că PDL va intra într-o largă alianţă, pas în urma căruia îşi va pierde sigla politică şi culoarea portocalie, “topite” în interiorul Alianţei de Centru Dreapta. În urma acestui pas, candidaţii PDL se vor prezenta în faţa electoratului sub o nouă “înfăţişare” politică, imaculaţi şi cu şanse mai mari de câştig. Pentru PDL, însă, va fi un compromis, căci alianţa va însemna şi cedarea unor locuri eligibile - destul de multe - pe listele electorale pentru partenerii politici.

Cel mai important vector al Alianţei de Centru Dreapta ar urma sa devină Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, condusă de către Mihai Răzvan Ungureanu şi sprijinită de Traian Băsescu. De altfel, nu puţini sunt cei care spun că MRU va fi candidatul acestei Alianţe la funcţia de preşedinte, în timp ce Traian Băsescu ar putea deveni, dacă Ungureanu va câştiga, prim-ministrul României.

Până atunci, însă, sunt de făcut câţiva paşi importanţi. Mai întâi, printr-un act politic, PDL, PNŢCD şi Partidul Noua Republică vor forma o alianţă electorală. Apoi, acestei alianţe i se vor alătura Iniţiativa Civică de Centru Dreapta şi Fundaţia Creştin Democrată (coordonată de Theodor Baconschi şi reprezentată de Adrian Papahagi), plus alte câteva ONG-uri. În paralel, Alianţa lucrează la un protocol de colaborare, document care se va finaliza cu un „Manifest pentru România".

În cadrul Alianţei, PDL îşi va păstra culoarea portocalie şi trandafirul, simboluri care l-au consacrat, însă acestea se vor pierde în noua imagine a suprastructurii politice. Surse din conducerea PDL au explicat că alianţa va împrumuta simbolurile Partidului Popular European: cel mai probabil inima albă pe un fundal albastru.

Ţinta PDL pentru alegerile din toamnă: minimum 25% din fotoliile parlamentare. „Suntem încă în faza de discuţii exploratorii. Rămâne de văzut cum vor fi candidaturile în funcţie de această alianţă la care lucrăm. Noi, în PDL avem acest principiu ca fiecare parlamentar să-şi păstreze locul pentru a candida din nou. Pe de altă parte, avem doar o treime din colegii, deci este loc pentru candidaturi. Dacă se va păstra legea electorală şi implicit redistribuirea locurilor ţinta este să obţinem minimum 25%", a precizat liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor