România, pe urmele Bulgariei?: Energia electrica se va scumpi pentru populaţie şi se va ieftini pentru firmele mici
alte articole
În anii următori, preţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici şi va scădea pentru companiile mici, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă directorul general al Enel România, Luca D'Agnese.
"În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare", a anunţat D'Agnese.
Pentru renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, va avea loc liberalizarea preţurilor energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.
Pentru consumatorii industriali, preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Procentul de achiziţie din piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015.
Au fost stabilite şi alte trepte de creştere - de 10% pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.
Directorul general al Enel România a mai anunţat că, în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o "migrare masivă" a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.