România, pe ultimul loc în topul global privind media dispozitivelor cu acces la Internet deţinute de o familie(studiu)
alte articole
Media dispozitivelor cu acces la Internet deţinute de către o familie obişnuită din România este de 2,6, clasând, astfel, ţara noastră pe ultimul loc într-un top în care au fost incluse 17 state atât din Europa, cât şi de pe continentul african şi de peste ocean, relevă un studiu global realizat de compania de cercetare O+K pentru Kaspersky Lab.
Potrivit sursei citate, o familie obişnuită din România deţine, în medie, 2,6 dispozitive cu acces la Internet şi capabile să stocheze o cantitate ridicată de date.
Totodată, PC-ul este cel mai popular echipament IT din România, 71% dintre repondenţi afirmând că deţin unul acasă, în timp ce 16,4% dintre aceştia susţin că posedă două sau mai multe computere desktop.
Studiul Kaspersky Lab arată că laptopurile sunt foarte populare printre români, 51,5% afirmă că au unul în familie, iar 13,3% spun că deţin chiar două sau mai multe.
Peste 40% dintre cei chestionaţi au afirmat că deţin personal un smartphone, în timp ce 9,6% dintre aceştia spun că în familia lor există două sau mai multe astfel de dispozitive.
De asemenea, în privinţa tabletelor, numai 5% dintre participanţii la studiu au spus că posedă una în gospodăria lor. În total, 0,7% dintre gospodăriile din România deţin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone şi tabletă).
Conform clasamentului la nivelul celor 17 ţări analizate, primul loc în studiu este ocupat de Arabia Saudită, cu o medie de 4,3 gadgeturi(familie, urmată de Africa de Sud şi SUA, cu o medie de trei, respectiv 3,7 de astfel de dispozitive.
În 2011, Kaspersky Lab a observat o creştere dramatică a numărului de ameninţări informatice pe majoritatea platformelor de operare, după cum urmează: pe sistemul Microsoft Windows a crescut cu 80%, pe platforma Mac OS a Apple (+35%), Windows Mobile (+13%), Symbian (+16%), iar cele care ţintesc Java2ME au crescut cu 160%.
Specialiştii IT precizează că sistemul de operare Android este, însă, cel mai afectat de creşterea malwareului. La începutul lui 2011, numărul ameninţărilor care ţinteau această platformă era de câteva zeci, dar la sfârşitul anului acestea au atins 2.000. Creşterea totală pentru întregul an a fost de 12.000%.
Studiul efectuat de compania de cercetare O+K în mai multe ţări, special pentru Kaspersky Lab, s-a desfăşurat în etape separate din 2011, ultima având loc în luna octombrie, anul trecut. În cadrul studiului au participat peste 7.000 de repondenţi.