România pe primul loc la analfabetism în UE - Raluca Turcan

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

Deputatul PDL Raluca Turcan a prezentat joi o "radiografie" a sistemului educaţional. În cadrul unei dezbateri publice organizată de Institutul de Studii Populare, ACL şi Fundaţia Hanns Seidel, deputatul PDL a arătat că învăţământul românesc se confruntă cu o situaţie gravă.

Deşi avem elevi super performanţi, profesori de excepţie, şcoli şi licee de elită mai există şi o altă faţetă a realitaţii, una care ne plasează, în multe privinţe la coada ţărilor UE. Suntem pe primul loc la analfabetism în Uniunea Europeană - 6% din populaţie nu ştie să scrie şi să citească - a explicat Raluca Turcan, explicând că lucrurile nu se opresc aici.

Prezentând o radiografie în cifre, deputatul PDL a arătat că în 2014, la clasa a VIII-a, unu din 4 elevi nu a promovat examenul, la clasa a XII-a unul din doi absolvenţi nu a luat bacalaureatul, statul nu a decontat transportul pentru 200.000 de elevi iar decontarea navetei profesorilor are aceeaşi "soartă nefericită" cu cea a elevilor, 17% din copii abandonează învăţământul de timpuriu, iar 40% dintre elevii români au dificultăţi în citirea şi înţelegerea unui text, iar la Matematică nu pot rezolva decât exerciţii de bază.

Mai mult decât atât, avem şi sute de mii de absolvenţi cu diplome fără nicio valoare în timp ce zeci de mii de profesori au înlocuit catedra cu un loc de muncă necalificat în Italia sau Spania.

Raluca Turcan a mai explicat că România a ajuns în această situaţie deoarece s-au neglijat problemele de fond, a fost multă politizare şi abordări în cheie electorală.

"În România sunt de trei ori mai multe şcoli în mediul rural şi semi-urban decât în cel urban. Şansele pentru copiii care merg la şcoli neîncălzite iarna, fără apă curentă sau cu săli de clase în care plouă sau bate vântul nu sunt egale cu ale copiilor din urban. DOAR aproximativ 5% dintre acei copii vor merge la un liceu sau la o facultate!", a declarat deputatul PDL.

Soluţia este una singură, a explicat Raluca Turcan, şi anume cuplarea sistemului de educaţie la piaţa muncii, creşterea exigenţei, finanţare corespunzătoare şi predictibilitate în sistemul educaţional românesc.

"Performanţa trebuie judecată în raport cu piaţa muncii", a opinat deputatul, arătând că, în România, gradul de ocupare al tinerilor este 32% "Ţinta asumată în Procesul Bologna şi Agenda Lisabona de transformare a economiei româneşti într-o economie competitivă este de 70%.", a afirmat Turcan.

Declaraţiile Ralucăi Turcan au fost făcute în contextul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Studii Populare, Alianţa Creştin Liberală şi Fundaţia Hanns Seidel. Dezbaterea a atins probleme majore precum rata analfabetismului, promovabilitatea scăzută la Bacalaureat, abandonul şcolar, lipsa specializării absolvenţilor, necorelarea ofertei educaţionale cu cererile de pe piaţa muncii etc.