România, nominalizată drept oaia neagră a Europei. PSD, contra curentului în chestiunea ambasadei din Israel
alte articole
Socialiştii europeni (S&D) se delimitează de PSD pe subiectul relocării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, informează G4Media, citând o declaraţie transmisă publicaţiei de familia politică europeană din care face Partidul Social-Democrat.
Mai mult, în comunicatul lor, socialiştii europeni subliniază faptul că nu vor sprijini nicio acţiune unilaterală contrară poziţiei Uniunii Europene de a nu recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Redăm integral declaraţia transmisă de S&D G4Media.ro:
”Poziţia S&D este foarte clară. Nu doar că protestăm împotriva deciziei preşedintelui Trump, dar facem apel la toate statele membre ale Uniunii Europene să nu urmeze această cale. Am spus acelaşi lucru şi în decembrie anul trecut.
În plus, noi am sprijinit întotdeauna poziţia adoptată de Uniunea Europeană: problema Ierusalimului trebuie să fie parte dintr-un acord de pace final între israelieni şi palestinieni. Nu vom sprijini nicio decizie unilaterală cu privire la această chestiune (indiferent că este vorba despre Statele Unite sau oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene).
Discuţia din România cu privire la relocarea ambasadei la Ierusalim este în desfăşurare în acest moment şi o urmărim îndeaproape. Din câte ştim, o decizie finală nu a fost luată până acum”.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că aceste declaraţii la nivel înalt vin în contextul în care Dragnea şi-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei României la Ierusalim iar Guvernul condus de Dăncilă a adoptat un memorandum în acest sens. Adoptarea acestui memorandum a fost criticată dur de preşedintele Iohannis, acesta precizând că nu a fost consultat, deşi politica externă este atributul Preşedinţiei.
Ulterior, Dragnea şi Dăncilă s-au deplasat în Israel, la invitaţia premierului Netanyahu. La întoarcere, Dăncilă a precizat că memorandumul adoptat de Guvernul său în ceea ce priveşte ambasada României din Israel nu conţine altceva decât o platformă prin care să fie consultate toate instituţiile implicate. De partea sa, Liviu Dragnea şi-a exprimat susţinerea pentru mutarea ambasadei României la Ierusalim, l-a criticat pe Iohannis acuzându-l că face declaraţii în necunoştinţă de cauză şi a anunţat că "se va organiza o şedinţă de guvern comună la Bucureşti (România-Israel), probabil în luna iulie cel mai târziu, o şedinţă în care să se semneze nişte acorduri extrem de importante pentru economia românească şi pentru dezvoltarea României."
"Despre sediul ambasadei în Ierusalim am avut o discuţie cu premierul Netanyahu care mi-a prezentat încă o dată situaţia complexă din zonă pe care dacă cine ştie situaţia de acolo ar trebui să se gândească de două ori înainte de a ieşi cu declaraţii contondente, să se gândească de două ori la viitorul acestei ţări şi la ceea ce e important despre noi. S-a zis că schimbăm o tradiţie a ţării noastre de 50 de ani. Văd că noi am avut tradiţia de a aştepta ordine venite de la alţii. Dacă cineva ne zice să o luăm înspre stânga, dacă se schimbă luaţi-o spre dreapta, fără întrebări noi o luăm la dreapta. Eu zic că trebuie să avem o politică care să ţină cont în primul rând de interesele României.
Se va organiza o şedinţă de guvern comună la Bucureşti, probabil în luna iulie cel mai târziu, o şedinţă în care să se semneze nişte acorduri extrem de importante pentru economia românească şi pentru dezvoltarea României. Da, recunosc, am o relaţie foarte bună cu premierul Israelului. Asta e ceva rău? Că dacă am o relaţie personală nu e pentru mie personal, e pentru România!", a declarat Dragnea, întors din Israel.