România: Mihai Răzvan Ungureanu, istoric, şef de servicii secrete, premier

Noul premier român, Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.02.2012

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Mihai Răzvan Ungureanu, de formaţie istoric. Este un intelectual apreciat în România, însă postul pe care l-a ocupat până în prezent - director al Serviciului de informaţii externe (SIE) - ridică semne de întrebare în rândul tuturor partidelor, relatează Le Courrier des Balkans. El a mai fost un destul de controversat ministru de externe, subliniază publicaţia.

La 44 de ani, Ungureanu are o personalitate bine definită şi o funcţie. Una este prestigioasă, iar cealaltă produce teamă. Reputaţia lui se datorează carierei intelectuale: doctor în istorie modernă (doctorat obţinut la Iaşi), profesor la Facultatea de Istorie din Bucureşti, autor de articole în multe reviste istorice, vorbeşte curent mai multe limbi. CV-ul său este la fel de bogat în domeniile intelectual şi politic.

A intrat în 2004 în Partidul naţional liberal (PNL), fiind numit imediat ministru de externe, funcţie pe care a ocupat-o până în 2007. Mandatul i s-a terminat în urma unui scandal diplomatic legat de sechestrarea a doi muncitori români în Irak. A demisionat atunci şi a prezentat bilanţul mandatului său: "Politica externă română a trecut de la o diplomaţie de camuflaj la una de sinceritate, de la o diplomaţie mută la una a vocii puternice."

Întâmplarea nu l-a împiedicat pe preşedintele Băsescu să-l propună în acelaşi an în faţa Parlamentului pentru funcţia de director al SIE, funcţie pe care a deţinut-o până a fost numit premier. Locul din care vine provoacă însă temeri în întregul eşichier politic. Politologul Andrei Tanaru arată că, "într-o ţară fostă comunistă ca România, există multe îndoieli legate de acest tip de structuri de supraveghere. Nu se bucură de simpatie pentru că, prin prisma funcţiei sale, are acces la o mulţime de informaţii de extremă importanţă, pe care le poate folosi pentru a şantaja oameni politici".

Traian Băsescu a vrut totuşi să numească un om politic considerat "independent". Chiar dacă Ungureanu este apropiat din punct de vedere profesional de preşedinte prin funcţia pe care a ocupat-o, el nu este totuşi un tehnocrat, cum ar fi vrut opoziţia. Este a treia oară în România că este numit un astfel de premier "independent", dar Theodor Stolojan, desemnat de Ion Iliescu, ca şi Mugur Isărescu, în 1999, proveneau din mediul economic.

Mihai Răzvan Ungureanu, dimpotrivă, "provine din zonele de umbră. Asta îl face un premier neobişnuit", încheie Andrei Tanaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor