România, la un pas să redevină "grânarul" Europei, fiind vice-campioană la porumb

România este la un pas să redevină "grânarul" Europei, fiind vice-campioană la porumb. Producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone în 2010.
(photos.com)
Gina Zaragiu
02.04.2012

România este la un pas să redevină "grânarul" Europei, fiind vice-campioană la porumb. Producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone în 2010.

România a ocupat locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu, locul 2 la porumb, locul 1 la floarea soarelui şi locul trei la cartofi, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel ţara noastră s-a situat pe primul loc după suprafaţa cultivată cu porumb din Uniunea Europeană, iar la producţie s-a situat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament inferior. De altfel randamentul la porumb realizat de România este mai mic decât al celorlalte state membre.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe - grâu, porumb, orz, orzoaică şi ovăz - a crescut de la 5,04 milioane ha în 2010 la 5,24 milioane hectare. Producţia de grâu a însumat 7,1 milioane tone, de la 5,81 milioane tone în 2010, obţinută de pe o suprafaţă de 1,92 milioane ha, mai mică decât cea din anul precedent, de 2,16 milioane ha.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu floarea soarelui în anul 2011, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre. Producţia realizată, în anul 2011, a clasat ţara noastră pe locul doi după Franţa, ca urmare a randamentului mai mic cu 5,3% faţă de randamentul mediu al Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, România s-a situat în anul 2011, pe locul trei după Polonia şi Germania şi pe locul şase la producţie (după Germania, Polonia, Olanda, Franţa şi Marea Britanie) datorită randamentului inferior, care a reprezentat numai 55,8% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Pe ansamblu, România s-a situat astfel pe locul cinci în UE, atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei obţinute la grâu, şi pe locul nouă din punct de vedere al randamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor