România îşi vinde pădurile pe nimic

România a început din 2005 să retrocedeze pădurile confiscate sub regimul comunist. Mii de hectare sunt vândute marilor întreprinderi străine.
(photos.com)
Epoch Times România
12.01.2012

România a început din 2005 să retrocedeze pădurile confiscate sub regimul comunist. Mii de hectare sunt vândute marilor întreprinderi străine. România nu a găsit încă răspuns la cum se poate exploata acest filon economic al lemnului fără să-şi decimeze pădurile. Sau poate că se face că nu ştie cum şi această ţară, care se situează pe locul 8 în Europa după suprafaţa forestieră (6,7 milioane de hectare), îşi vinde aproape pe nimic pădurile, scrie site-ul myEurop.info.

În prezent, statul român nu mai deţine decât 52% din totalul pădurilor. De pe restul de 48% de păduri private se extrag 18 milioane de metri cubi de lemn pe an, o producţie care generează locuri de muncă şi reprezintă 3,7% din activitatea industrială (faţă de 2,1% pentru UE 27).

Privatizarea pădurilor nu aduce niciun profit României. Sectorul este dominat de un cartel de întreprinderi străine, mai ales austriece, care exploatează fără niciun fel de scrupule acest filon. Puternice companii străine (din Austria şi China) au încheiat între ele un fel de 'gentleman agreement' în România, explică pentru Myeurop Doina Danciu, coordonator al campaniilor Greenpeace România.

'Ele îşi împart influenţa, se înţeleg ca să menţină preţuri joase şi fac lobby pe lângă oficialii Ministerului Mediului şi Pădurilor ca să-şi impună regulile'. Ele controlează şi tăierea copacilor şi prelucrarea industrială a lemnului, dominând această filieră, iar statul român se arată îngăduitor. 'România îşi sacrifică pădurile!', atrage atenţia Doina Danciu.

'Pădurile româneşti se află în mâna cui nu trebuie', semnalează şi Gabriel Păun, preşedintele ONG-ului ecologic Agent Green, care dă drept exemplu compania austriacă Schweighoffer, lider pe piaţa lemnului românesc. 'Compania Schweighoffer s-a implantat în România în 2003 şi atunci a început dezastrul. Ea extrage 2,6 milioane de tone pe an', adaugă acesta.

'Contractul ei pe 10 ani cu regia naţională a pădurilor Romsilva expiră în 2013 şi ei vor să-l reînnoiască ca să exploateze 57,6 milioane de tone de lemn în următorii zece ani', precizează Gabriel Păun.

Acest expansionism îngrijorează asociaţiile de protecţie a mediului. 'Schweighoffer a cumpărat câteva mii de păduri, adesea virgine, inclusiv în Retezat (care este rezervaţie naturală) unde taie copaci şi acum', potrivit acestuia.

Mai recent, au început să taie arbori mai tineri. 'S-a lansat recent un proiect care ar putea să modifice dreptul forestier şi să ţină seama de cererile lor', afirmă Costel Bucur, coordonator al programului 'Dunăre-Carpaţi' în cadrul WWF România.

Potrivit lui Costel Bucur, marii proprietari privaţi exercită presiuni pentru scăderea vârstei de exploatare, care este în prezent de 120 de ani pentru majoritatea speciilor, la 90 de ani şi chiar mai puţin.'Consecinţele ar fi catastrofale pentru biodiversitate şi echilibrul ecosistemului', avertizează acesta.

Statul are o atitudine laxistă, la toate nivelurile. Tăierea ilegală, o altă ameninţare care apasă asupra pădurilor româneşti, nu mobilizează deloc guvernul. Greenpeace a inventariat '30.000 de cazuri de tăieri ilegale în perioada 2009 - 2011'. 'Nu s-a efectuat nicio acţiune concretă pentru stoparea tăierilor ilegale', afirmă Gabriel Păun, care adaugă că cele 218.500 de hectare de pădure virgină sunt extrem de afectate. 'Majoritatea acţiunilor în justiţie nu duc la niciun fel de sancţiuni împotriva vinovaţilor. Cel mai îngrijorător este faptul că există o discrepanţă între legislaţia naţională şi cea a UE', precizează acesta.

De asemenea, exporturile de lemn spre China, o mare consumatoare de acest material şi care nu mai dispune de astfel de resurse, aproape s-au triplat în perioada 2009 - 2010, mai scrie myEurop.info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor