România întinde o mână Republicii Moldova. Guvernul Cioloş a decis acordarea unui ajutor umanitar

România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar cu titlu gratuit, constând în produse alimentare şi păcură.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.02.2016

Guvernul Cioloş a decis în cadrul şedinţei de joi, printr-o Hotărâre, să acorde un ajutor umanitar cu titlu gratuit Republicii Moldova, constând în produse alimentare şi păcură, răspunzând astfel solicitării primite din partea autorităţilor de la Chişinău, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Ajutorul umanitar va fi în valoare de 16,690 milioane de lei şi va consta în produse alimentare de bază (făină, zahăr, mălai, orez, paste făinoase, conserve din carne, conserve pateu, conserve din legume), precum şi păcură. Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Transportul produselor alimentare se va realiza cu mijloace auto de transport din dotarea unităţilor teritoriale subordonate ANRSPS, iar pentru transportul păcurei, instituţia va demara procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar.

Pentru produsele alimentare, cheltuielile de transport vor fi suportate din veniturile proprii ale ANRSPS, iar pentru transportul păcurei, Guvernul a alocat suma de 3,130 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară pentru suplimentarea bugetului MAI, pentru ANRSPS.

Prin decizia de astăzi, Guvernul răspunde demersurilor Executivului de la Chişinău. În cursul vizitei la Bucureşti, din 26 ianuarie 2016, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat contextul socio-economic în care noul Guvern de la Chişinău şi-a început mandatul, făcând, în acelaşi timp, apel la sprijinul României.

Ulterior, în 10 februarie 2016, printr-o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloş, prim-ministrul Republicii Moldova a solicitat autorităţilor române acordarea unui ajutor umanitar pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, afectate de situaţia economică dificilă din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor