România: Drumul Republicii Moldova merge spre UE
Primă şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova s-a finalizat cu semnarea mai multor acorduri bilaterale, care reprezintă interesele strategice a ambelor ţări.
”Ceea ce s-a reuşit ar putea fi pus sub două mari capitole: o evaluare a ceea ce Executivul trecut a reuşit să construiască şi, în acelaşi timp, de a construi suplimentar, de a construi pe baza unui orar precis, iniţiative care să justifice tot ceea ce ne interesează ca fiind strategic şi pentru România, şi pentru Republica Moldova”, a afirmat primul-ministru român Mihai-Răzvan Ungureanu.
La rândul sau, premierul moldovean, Vlad Filat, a menţionat că rezultatele obţinute în cadrul reuniunii celor două executive sunt mult mai înalte decât aşteptările iniţiale, ceea ce bucură nespus de mult.
“Aceasta platformă care a fost oferită de şedinţa demonstrează utilitate. Am avut posibilitatea ca, faţă în faţă, miniştrii responsabili pe domenii să vorbească despre realizări, să vorbim despre provocări, despre probleme rămase nerezolvate, dar mai important este să identificăm şi să vorbim despre proiecte de anvergura de viitor. Abordarea a fost una care este impusă de timp, a fost una pragmatică, una care se adresează către rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, proiecte economice, care vizează infrastructura, dezvoltarea relaţiilor economice, oferirea oportunităţilor investiţionale, au fost dominante pe agenda şedinţei de guvern”, a afirmat Vlad Filat.
Mai multe documente bilaterale au fost semnate, sâmbătă, la Iaşi, la finalul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, atât de cei doi premieri, cât şi de membri ai Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău.
Astfel, în cadrul şedinţei comune, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, au semnat Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Planul de Acţiune, semnat de cei doi premieri asigură un cadru de cooperare bilaterală în acord cu angajamentul României de a sprijini obiectivul strategic fundamental al Republicii Moldova – aderarea la Uniunea Europeană.
De asemenea, a fost luată decizia ca România să acorde Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane euro pentru proiecte în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, bani asiguraţi din fondul nerambursabil de 100 milioane euro alocat în urmă cu doi ani, a anunţat Mihai Răzvan Ungureanu.
O altă problemă importantă discutată de şefii celor două cabinete la întâlnirea de la Iaşi a fost cea legată de securitatea energetică a Republicii Moldova care este strict dependentă de importurile de gaz rusesc. Membrii celor două guverne au convenit ca proiectul de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale să fie finalizat în acest an, a anunţat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, la finalul şedinţei comune a celor două Cabinete.